Novinari krše kodeks, ali njima nije lako - Volim Podgoricu

Novinari krše kodeks, ali njima nije lako

Medijski savjet za samoregulaciju (MSS) od 1. decembra prošle, do 15. februara ove godine, registrovao je 29 slučajeva kršenja Kodeksa novinara kod štampanih medija, koja su se odnosila na objavljivanje netačnih, neprovjerenih i sentazacionalističkih informacija.

Izvršni sekretar MSS Ranko Vujović kazao je, da je to samoregulatorno tijelo dobilo tri žalbe.

“Dvije žalbe je prihvatio i donio odluku po njima. Treća žalba je riješena putem medijacije. Medij je ispravio grešku, koja je bila predmet žalbe, tako da MSS po ovom pitanju nije morao da donosi odluku”, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, u ovom monitoring periodu primjetan je trend objavljivanja jednostranih informacija, kao i pokušaji diskreditovanja pojedinaca selektivnim plasiranjem činjenica ili objavljivanjem netačnih podataka.

“Primjetno je takođe da su neki pojedinci u fokusu pojedinih medija već duži period i da pisanje o njima prerasta u prave medijske kampanje. Za neprovjerene tužbe koje se objavljuju na njihov račun gotovo po pravilu se zaboravlja da se objavi da su oni te optužbe negirali”, naveo je Vujović.

Članica MSS, Gordana Borović, navela je primjer tekstova iz Dnevnih novina od 20. i 21. decembra, koji su se odnosili na slučaj kada je u barskom naselju Velika Gorana osamdesetogodišnji A.N. ubio svog komšiju i sinovog tasta lovačkom puškom.

 Naslov teksta, kako je podsjetila, glasio je “Gledajte utakmicu, neću se brzo ubiti”.

“MSS smatra da je prekršen Kodeks i da se preko granica dobrog ukusa ušlo u život rodbinski povezanih osoba, što je tim teže budući da je riječ o malom mjestu, tako da ovakvo ponašanje medija može imati ružne i teške posljedice koje prave dodatnu štetu i nanose dodatni bol porodicama”, navela je Borović.

Ona je ukazala i na kršenja Kodeksa novinara, koji je MSS registrovao u tekstovima Informera od 17. i 18. januara, a u kojima se pominje ime tek izabrane hvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Naslov teksta je, kako je precizirala, “Kolinda u seks akciji – Ljudi da li je ovo hrvatska predsjednica?”.

“MSS smatra da je Informer ovim tekstom i fotografijama napravio veliki propust, tim veći i teži što se pokušala oblatiti predsjednica jedne države. MSS smatra oportunim da naglasi da u analizi tekstova objavljenih u Informeru uvijek ima u vidu da je riječ o tabloidu, što znači da mu je senzacionalizam jedan od postulata na kojima je bazirana njegova uređivačka politika”, kazala je Borović.

To znači, kako je dodala, da izvjesna pretjerivanja tog lista MSS posmatra u tom kontekstu, pojašnjavajući da to samoregulatorno tijelo smatra da se senzacionalizmom ne može opravdati »ovako veliki uređivački promašaj«.

Borović je navela primjer kršenja Kodeksa lista Vijesti u izdanjima od 21, 23. januara i 7. februara, koji se odnose na osnovanje novog Regionalnog ronilačkog centra i pominjanje imena Veska Mijajlovića direktora prethodnog centra.

“MSS konstatuje da je u sva tri teksta izneseno više optužbi na račun aktuelnog direktora Regionalnog ronilačkog centra Veska Mijajlovića i da novinar ni jednom nije pokušao da kontaktira, niti ovu javnu ustanovu, niti Mijajlovića lično kako bi provjerio neku od izrečenih konstatacija ili optužbi”, kazala je ona.

 Borović je objasnila da serija tekstova bez stava druge strane može da se protumači samo kao namjera da se diskredituje određena osoba ili da joj se nanese šteta.

 Ona je ukazala i na kršenje Kodeksa u izdanju Dan-a od 21. januara, koji se odnosi na tekst pod naslovom “Milo garantovao za milionskog prevaranta”.

Borović je navela da se u tekstu kaže da je premijer Milo Đukanović predložio da Mohamed Dahlan dobije crnogorsko državljanstvo, iako je Dahlan pravosnažno osuđen za pronevjeru državnog novca, a 2000. godine organizovao je bombaški napad na školski autobus u Izraelu.

“MSS smatra da se u ovom tekstu radi o objavljivanju neprovjerenih i netačnih informacija, koje su posebno problematične ako se objavljuju kao udarne informacije na naslovnoj i prvim stranama novine”, upozorila je Borović.

Ona je istakla da kod dnevnog lista Pobjeda nije zabilježeno kršenje novinarskog Kodeksa.

Član MSS Branko Vojičić kazao je da su masakr u Parizu u redakciji Šarli Ebdoa i posjeta Hašima Tačija Crnoj Gori, bili u prethodnom periodu povod za veliki broj neprikladnih kometara na crnogorskim portalima i kršenje velikog broja osnovnih načela Kodeksa novinara.

“Stav MSS-a jeste da je uredništvo medija odgovorno za sadržaje objavljene na internet portalu, tim prije, jer samo, često, krši vlastito “korisničko upustvo” da neće objavljivati informacije u cilju izazivanja rasne,vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti ili ih koristiti u bilo kojem kontekstu koji sadrži vulgarnosti i pozive na nasilje”, naveo je on.

 Na pitanje novinara da li imaju saznanja da je neko od novinara odgovorao za kršenje Kodeksa u prethodnom periodu, Vujović je kazao da “misli da ne odgovora niko”.

“Novinari, zbog teškog položaja koji imaju u redakcijama, zbog malih plata i neregulisanih ugovora nijesu nezavisni u svojim redakcijama, tako da se oni previše i ne pitaju kada je u pitanju uređivačka politika”, smatra on.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com