JAVNI SERVIS USTALASAO DUHOVE: Kome “Mehanizam” sprema omču? - Volim Podgoricu

JAVNI SERVIS USTALASAO DUHOVE: Kome “Mehanizam” sprema omču?

Pozitivna Crna Gora pozvala je direktora Televizije Crne Gore da kompletan serijal “Mehanizam – obećana zemlja” dostavi Tužilaštvu, a od vrhovnog državnog tužioca, kako su kazali, očekuju da hitno ispita navode o sumnjivoj i netransparentnoj prodaji državne imovine.

Nakon što je Javni servis emitovao epizodu serijala “Mehanizam – obećana zemlja”, mnogi su se u Crnoj Gori zapitali – kome se sprema omča.

Naime, malo je onih koji vjeruju da je RTCG nezavisna u kreiranju programa, pa se sumnja da je serijal rađen po nalogu iz vlasti kako bi se nekome “napravila omča” zbog sumnjivih i nelegalnih poslova. U emisiji “Mehanizam – obećana zemlja”, u kontekstu nelegalnih poslova, otuđivanja državne imovine i enormne zarade pominju se ljudi i biznismeni, koji se smatraju bliskima vrhu crnogorskog režima.

Potpredsjednica Pozitivne, Azra Jasavić, kazala je agenciji Mina da od VDT-a očekuju da proširi istragu i na druge opštine, biznismene koji nijesu pomenuti u serijalu, kao i na političare vlasti i opozicije.

“VDT mora da ispita kako su državnu imovinu u bescjenje prodavala opštinska rukovodstva u svim opštinama u Crnoj Gori, naročito u onima koje su naznačene u serijalu Mehanizam – obećana zemlja”, naglasila je Jasavić.

Prema njenim riječima, očigledno je da je postojala jasna sprega između političara, investitora, biznismena i katastra.

“Veoma je važno da VDT utvrdi veze između svih tih ljudi, i da se provjere sve kvazi-licitacije i neposredne pogodbe”, smatra Jasavić.

Očigledno je, kako je navela, da je državno zemljište prodavano tako što bi investitori stupili u kontakt sa političarima, a onda im političari omogućavali da kupuju atraktivne lokacije na teritoriji Crne Gore tako što bi organizovali ili kvazi-licitaciju, gdje bi slali svoje ljude, ili se išlo na neposredne pogodbe koje su takođe veoma sumnjive.

“Ono što je trebalo da radi Ranka Čarapić, sad radi Televizija. Sad je, međutim, kasno, jer su mnogi pravni poslovi što se tiče imovinsko-pravnih odnosa zatvoreni, ali što se tiče utvrđivanja krivično-pravne odgovornosti nijesu”, rekla je Jasavić.

Zato, smatra ona, VDT mora da otvori izviđaj i da provjeri navode iz emisije “Mehanizam – obećana zemlja”.

“Vrlo je važno da se izviđajem obuhvate ne samo osobe koje se pominju, već i ostale opštine i biznismeni iz vlasti, a i neki iz opozicije. Svi oni koji su enormno uvećali svoje bogatstvo u posljednjih 20-ak godina, naročito od 2002. godine, moraju doći pod ozbiljnu lupu tužilaštva, jer se mora utvrditi porijeklo njihovog novca”, naglasila je Jasavić.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com