Sanacija se ne smije raditi “napamet”, prvo riječ stručnjaka! - Volim Podgoricu

Sanacija se ne smije raditi “napamet”, prvo riječ stručnjaka!

Treba dati odgovor na pitanje zašto je krenulo klizište, odnosno, brdo? Da li je to zbog gradnje? Put nije “mrdao” 40 godina i odjedanput se pomjera. Plan sanacije se ne smije “na brzinu” raditi, kaže Kalamperović.

Nekadašnji ministar saobraćaja i pomorstva Jusuf Kalamperović, ocijenio je da bi trebalo dobro proučiti zašto je došlo do pojave klizišta na lokalitetu Markovići, pa tek onda krenuti u sanaciju.

“Treba sačekati nalaze stručnjaka. Taj put je građen prije više od 40 godina. Vidimo da je popustio. Treba dati odgovore na pitanje zašto je krenulo klizište, odnosno, brdo? Da li je to zbog gradnje? Put nije “mrdao” 40 godina i odjedanput se pomjera. Stručnjaci trebaju dati odgovor na ta pitanja, kazao je Kalamperović za Portal Analitika.

Prema njegovim riječima, plan sanacije se ne smije “na brzinu” raditi.

“Ne smije se sanacija “na brzinu” raditi i napamet, da ne bi opet došlo do oštećenja i uzaludnog trošenja novca. Mora se dobro proučiti zašto je put “skliznuo”, šta je rješenje i tek onda krenuti u sanaciju, poručio je nekadašnji ministar, u čije vrijeme je napravljen tunel “Sozina” i rekonstruisani aerodromi.

Upitan da li država treba da razmišlja o alternativnom razmještanju tog putnog pravca, Kalamperović je kazao da ne zna gdje bi se mogao izmjestiti postojeći put.

“ Nisam bio na licu mjesta. Ali ponavljam, struka mora dati rješenje. Do tada, saobraćaj se odvijati preko tunela “Sozina”, i starim putem do Petrovca. Do tada, mora se naći stručno rješenje, naveo je Kalamperović, dodajući da nije u pitanju jedino klizište jer se pojavilo u Kručima kod Ulcinja.

“Klizišta će i dalje biti budući na reljef Crne Gore, klimu i podzemne vode”, zaključio je Kalamperović.

Prema procjenama stručnjaka, da bi se formiralo veliko klizište, neophodan je skup više faktora kao što su morfologija terena, nepovoljne inžinjersko-geološke i hidrološke karakteristike terena, eventualno neki skorašnji zemljotres u neposrednom okruženju, nesmotrena antropogena aktivnost i ekstremni hidrološki maksimum u kratkom vremenskom intervalu, koji je u ovom slučaju izgleda imao presudnu i ključnu ulogu.

Saobraćaj na magistrali Cetinje –Budva je u prekidu od 7.marta kada je na lokalitetu Lapčići –Markovići došlo do pucanja kolovoza uzdušno.

Tlo se trenutno ne pomjera.a prema najavama Ministarstva saobraćaja i pomorstva uskoro bi trebalo da počne da se radi Plan sanacije klizišta. Do tad će se saobraćaj za mještane odvijati jednom saobraćajnom trakom, koja bi uskoro trebalo da bude osposobljena.

(analitika)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com