Dejan Peruničić v.d. direktora ANB-a - Volim Podgoricu

Dejan Peruničić v.d. direktora ANB-a

Vlada Crne Gore donijela je na današnjoj sjednici rješenje kojim se za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenuje Dejan Peruničić, dosadašnji koordinator radom Agencije.

Vlada je, istovremeno, odlučivanje o Informaciji za obezbjeđenje sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za potrebe realizacije Ugovora o izvođenju radova na adaptaciji Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori odgodila do naredne sjednice, kako bi se preciznije odredili izvori finansiranja.

U cilju harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa legislativom Evropske unije, Vlada Crne Gore, na 103. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila je predloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu dodatno se preciziraju pojedine odredbe važećeg zakona koje se odnose na usklađivanje definicija, teritorijalnosti, trgovine, sertifikacije i drugih pojmova i postupaka, kao i izmjena legislative EU tokom 2013. i 2014. godine iz ove oblasti.

Razlozi za izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja   proističu iz potrebe preciziranja pojedinih odredbi, kao i potrebe stvaranja pravnog osnova koji je nedostajao za prenošenje pojedinih djelova legislative EU iz oblasti zdravstvene zaštite bilja.

Na oba predloga dobijeno je pozitivno mišljenje Evropske komisije, što je  posebno važno, jer njihovo donošenje predstavlja uslov za ispunjavanje mjerila 1 za otvaranje pregovora u Poglavlju 12 – bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Odlukom Vlade  na današnjoj sjednici donijeta je Državna studija lokacije “Virpazar” kojom se stvaraju uslovi za plansku izgradnju i budući razvoj Virpazara. U Studiji su integralno sagledani i analizirani svi elementi namjene i organizacije korišćenja prostora, u cilju zaštite i podsticanja daljeg ukupnog razvoja šireg područja. Jasno je ukazano na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta, podsticaja i aktiviranja lokalnog stanovništva na razvijanju cijelog niza pratećih uslužnih djelatnosti, što je jedan od osnovnih motiva prihvatanja planiranog projekta.

U sklopu podrške razvoju preduzetništva, kao jednog od prioritetnih razvojnih ciljeva, Vlada je dala saglasnost na Ugovor o finansiranju između Investiciono razvojnog fonda i Evropske investicione banke, za finansiranje malih i srednjih preduzeća i prioritetnih projekata II  u iznosu od 70 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com