DOBRE KOMŠIJE BiH sad traži i dio Pljevalja! - Volim Podgoricu

DOBRE KOMŠIJE BiH sad traži i dio Pljevalja!

Sapunica zvana granica Bosne i Hercegovine i Crne Gore oko Sutorine juče je dobila novu epizodu jer je Hanka Vajzović, poslanik Demokratske fronte Željka Komšića, uputila amandman na Rezoluciju o Sutorini kojom se traži ispitivanje još jedne, navodno sporne lokacije, na granici BiH i Crne Gore.

Kako se navodi u amandmanu poslanice Vajzović, “Parlament BiH traži od Savjeta ministara BiH da formira nezavisnu ekspertsku komisiju koja će utvrditi ispravnost Ugovorom utvrđene granice između BiH i Crne Gore na granici opština Foča i Pljevlja (područje Malinjak)”.

Srpski poslanici u Parlamentu Bosne i Hercegovine juče nisu imali informaciju o kakvom se zahtjevu radi, a poslanik SNSD Dušanka Majkić rekla je da je i to, kao i sama priča oko Sutorine, besmisleno i da nije vrijedno komentara.

Inače, juče je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo najavljeno glasanje o rezoluciji poslanika SDP Denisa Bećirovića o Sutorini, ali je ono odloženo na zahtjkev Ustavnopravne komisije koja je tražila dodatne konsultacije u roku od 30 dana sa stručnjacima za međunarodno i ustavno pravo da bi donijeli konačni stav o tom pitanju.

U Rezoluciji koju je podnio Bećirović navodi se da Parlament BiH ocjenjuje “neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, a prema kojem bi Sutorina trebalo, voljom državnih organa BiH, da ostane u sastavu Crne Gore”.

Inače, prije otvaranja rasprave, predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović podsjetio da je ovaj dom ranije usvojio zaključak kojim konstatuje da je izvještaj Badinterove komisije neupitan dio međunarodnog prava sa snagom međunarodne presude, i da kao jedan od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma ima pravo prvenstva nad drugim aktima te vrste, čime se garantuje neupitnost teritorijalnog integriteta i cjelovitosti BiH u njenim međunarodno priznatim granicama.


NIKAD ČULI

– NE znam o kom se tačno lokalitetu radi – kaže za “Novosti” Novica Stanić, nezavisni posalnik u crnogorskom parlamentu. – Moguće da se radi o pojasu koji zahvata rudnik olova i cinka Šuplja stijena. U vreme SFRJ, podzemna eksploatacija je išla i na prostor BiH i vjerujem da odatle potiče i ova priča. Radi se o trasi koja je napravljena u vrijeme Austrougarske imperije, dok je granica je išla po sistemu “krive Drine”.

(Novosti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com