SVETINJA Rekonstrukcija Ostroga: Uređenje ili ruženje - Volim Podgoricu

SVETINJA Rekonstrukcija Ostroga: Uređenje ili ruženje

Radovi koji se ovih dana izvode na Manstiru Ostrog izazivaju veliku pažnju javnosti – jedni na to gledaju blagonaklono, komentarišući da je dobro da se ovo veliko svetilište uredi, dok drugi smatraju da se ovom radovima narušava kulturno dobro i ambijentalna cjelina Manastira.

Bilo je čak i krvičnih prijava portiv naručioca radova.  

Iz Mitropolije crnogorsko primorske nije bilo komentara. 

Prema pisanju Pobjede nastavak „modernizacije” Gornjeg manastira liči na svojevrsnu radikalno infantilnu karikaturizaciju namjere da se učini još starijim i ljepšim. 

Ni iz danilovgradske opštine nije odgovoreno o čemu se radi.

Nadležni kažu da su po svim pitanjima imovine i raspolaganja njome, kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, apsolutno nenadležni.

Dodaju da je izrada jedinstvenog Detaljnog urbanističkog plana za Ostrog i Glavu Zete pri samom kraju i da su u taj važan posao uključeni stručnjaci od autoriteta. 

U ovom trenutku, prema saznanjima Pobjede, ne mogu reagovati ni centralizovani (državni) inspekcijski organi. Zakon je, objašnjavaju, takav.

Reakcija će uslijediti tek po relevantnoj prijavi stručnjaka Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskih spomenika Crne Gore. 

Direktorica Uprave za kulturna dobra Crne Gore Anastasija Miranović u razgovoru za Pobjedu ističe da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve nema dozvolu za izvođenje radova na prostoru Manastira Ostrog. 

Miranović naglašava da je Uprava podnijela tokom prošle godine dvije krivične prijave osnovnom državnom tužiocu u Danilovgradu protiv MCP zbog kršenja Zakona o zaštiti kulturnih dobara i narušavanja arhitektonskog, umjetničkog i ambijentalnog značaja Manastira Ostrog.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com