DOBRE KOMŠIJE Bosanci pisali kongresmenu: Sutorina je naša! - Volim Podgoricu

DOBRE KOMŠIJE Bosanci pisali kongresmenu: Sutorina je naša!

Predstavnici Akademske i Građanske inicijative za povratak Sutorine obratili se američkom kongresmenu otvorenim pismom u kojem ponavljaju trdnju da je Sutorina bosanska.

Predstavnici Akademske i Građanske inicijative za povratak Sutorine BiH Hasan Hadžiavdić i Suad Kurtćehajić poručili su kongresmenu Majku Trneru da je neprihvatljiv njegov ton u pismu upućenom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, uz tvrdnju da Crna Gora nema pravo da zadrži Sutorinu.

„Želimo Vas obavijestiti da je naša Akademska i Građanska inicijativa za povratak Sutorine BiH nakon iscrpnog obavještavanja bosanskohercegovačke javnosti, pokrenula postupak kod Vijeća ministara i Parlamenta BiH da se naša teritorija Sutorina, koja se nalazi u nesavjesnom posjedu Crne Gore već duže vremena, vrati svom vlasniku Bosni i Hercegovini“ poručili su Hasan Hadžiavdić i Suad Kurtćehajić,prenio je Dan..

Oni su u pismu američkom kongresmenu naveli da Bosna i Hercegovina nije utvrđivala nikada svoju granicu sa Crnom Gorom, već su to uradile evropske sile koje su granicu BiH utvrdile i priznale na Berlinskom kongresu 1878. godine. 

„Radi se o vlasništvu Bosne i Hercegovine koje se ne može nikome poklanjati niti na drugi način otuđivati. Za donošenje odluka o Sutorini jedino je nadležna Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, jer po međunarodnom pravu, o temeljnim pravima kao što su narod, teritorija i unutrašnje uređenje odlučuje narod, to jest Parlamentarna skupština koju narod bira. S obzirom da ste najavili skori dolazak u BiH očekujemo susret sa vama kako biste bili u prilici da čujete i drugu stranu. Da Crna Gora ima ijedan dokaz o vlasništvu ne bi kod Vas lobirala da štitite njene interese vršeći pritisak na institucije države Bosne i Hercegovine već bi se upustila u sudsku arbitražu“, naveli su Hadžiavdić i Kurtćehajić.

Predstavnici Akademske i Građanske inicijative za povratak Sutorine tvrde da ne vide da je problem NATO integracija Crne Gore, a i Bosne i Hercegovine, opravdan zahtjev da problem Sutorine riješi Međunarodni sud pravde u Hagu.

„I Hrvatska i Slovenija imaju granični problem koji im očigledno nije bio prepreka ni evropskim ni NATO integracijama a da ne govorimo da je Crna Gora ušla u arbitražu sa Hrvatskom po pitanju Prevlake. Pa kako to da joj taj spor ne smeta na njenom putu prema EU i NATO, a eto, spor sa BiH bi mogao da je uspori na tom putu. To nisu isti aršini i to u najmanju ruku nije fer“, poručili su Hadžiavdić i Kurtćehajić.

Oni smatraju da bi se Tarnerov ugao gledanja na problem Sutorine potpuno promijenio ukoliko bi imao priliku da sazna pravu istinu o Sutorini, posebno načinu kako je protivpravno Crna Gora uzurpirala prostor koji je, kako su izjavili, 600 godina pripadao BiH.

„Pošto su Vaše izjave u pismu mnogo oštre i neprilagođene pravom odnosu država Bosne i Hercegovine i SAD, koje narod BiH visoko cijeni i uvažava, kao i vas lično kao kongresmena i do sada potvrđenog prijatelja Bosne i Hercegovine, slobodni smo vas zamoliti kao demokratu da shvatite da Sutorinu ne možemo predati Crnoj Gori, jer je Sutorina naše vlasništvo“, zaključili su Hadžiavdić i Kurtćehajić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com