Kad ovo pročitate poći ćete odmah da se obrijete - Volim Podgoricu

Kad ovo pročitate poći ćete odmah da se obrijete

Ukoliko vaša dama voli kada imate bradu, imamo loše vijesti za vas – ta predivna brada na vašem licu nije ništa više do velike kolonije bakterija.

Ovu teoriju je prvi put testirao vojni mikrobiolog Manuel Berberito 1960. godine.

On je primjetio da se bacili lako šire putem laboratorijskih kaputa i cipela, i želio je da vidi da li i brade mogu da predstavljaju ozbiljnog domaćina bakterijama.

Kako bi testirao svoju hipotezu, on je od radnika u laboratoriji zatražio da puste guste brade, koje je potom poprskao bezopasnim bakterijama.

Berberito je otkrio da čak i kada ljudi redovno održavaju higijenu i peru brade, bakterije se nevjerovatno dobro drže za nju i nastavljaju da se šire.

Od tada su ovo potvrdile i druge studije.

Međutim, danas se naučnici ne slažu sa potencijalnom štetom koju ove bakterije u bradi mogu da izazovu.

Pojedini naučnici, kao što je Kerol Voker, podržavaju ideju da su osobe sa bradom, ili one koje su u kontaktu sa njima, u većem riziku od zaraze bakterijskim virusima i infekcijama.

„Dlake oko nozdrva i usta su dobro postavljene da čuvaju bakterije. Ukoliko je neko prehlađen i curi mu nos, one mogu završiti na bradi, isto važi i za hranu i piće“, tvrdi ona.

Ovo bi onda dovelo do stvaranja bakterija koje mogu biti prebačene na druge putem poljupca ili bliskog kontakta.

Sa druge strane, profesor Entoni Hilton, smatra da, iako brade mogu prenositi bakterije, postoji jako malo dokaza da su one opasne.

„Nije neobično pronaći i do 20.000 različitih bakterija na koži, a to nije opasno. U pitanju su iste bakterije i one nisu problematične i ne predstavljaju rizik“, smatra on.

U svakom slučaju, u bradi se nalazi na hiljade mikroskopskih bakterija, pa dobro razmislite šta ćete raditi kada se sledeći put pogledate u ogledalo.

(24 sata, foto:ilustracija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com