Ne bacajte ostatke od voća i povrća iz sokovnika, iskoristite ih - Volim Podgoricu

Ne bacajte ostatke od voća i povrća iz sokovnika, iskoristite ih

Volite svježe cijeđeni sok i često ga pravite? A znate li da ostatke voća i povrća nakon pravljenja soka nikako ne treba da bacate jer oni takođe mogu da se iskoriste?

Zamrzavanje
Kašu možete upotrijebiti (u zavisnosti da li ste koristili samo voće ili povrće i koje kombinacije) u supama, kolačima, sosevima, …

Recimo, ako ste cijedili sok iz šargarepe ili nekog zeleniša preostala kaša je idealna za dodatak po pilećim supicama ili supama od povrća. A ako je u pitanju bio sok od narandže, jabuka i slično, onda tu kašu možete da iskoristite u voćnim kolačima, čak i u jafa kolaču. Da biste dozu voća za brza jela imali uvijek pri ruci kašu samo zamrznite. Rasporedite je prvo u kalupe za mafine, pa stavite u zamrzivač. Kada se kaša zaledi, izvadite je iz kalupa i premjestite u plastične kesice i vratite u zamrzivač do korišćenja.

Napravite smoothie
Fenomenalne smoothie napitke možete da napravite ako pomiješate pola šolje kaše (najbolje voćne), koja vam je ostala nakon cijeđenja soka, pola šolje jogurta (može i voćnog), manju mekšu bananu, pola šolje mlijeka. Sve izmiksajte u blenderu. Umjesto banane možete da koristite i neko drugo voće, a umjesto običnog kravljeg koristiti bademovo mlijeko. Takođe, ove smoothie napitke možete sipati u posudice za led i zalediti u zamrzivaču, pa ih samo ljeti, kada vam bude trebalo instant osvježenje izvadite i ostavite da se odlede.

U kajgani
Ostalo vam je kaše od soka od povrća? Odlično će se uklopiti sa jutarnjom kajganom. Pomiješajte ¼ šolje kaše sa 3 jajeta, pa izlijte u zagrijano ulje i poklopite tiganj. Možete dodati pečurke, nasjcekni luk, paprike, … Kada kajgana bude gotova pospite je, dok je još vruća, narendanim sirom.

Sa supama
Kaša koju dobijete nakon cijeđenja soka od, recimo, šargarepe biće odličan dodatak supicama. Tu kašu upotrebljavate poput “mokre vegete” (Mokra vegeta – zdravi začin za sva jela). Ubacite malo kaše od povrća, nekoliko komadića piletine, malo soli u vodu i ostavite da kuva. Dobićete divnu supicu, koju možete da obogatite griz knedlama. Naravno, i ove kaše možete da zamrznete i samo, zaleđene, ubaciti u vodu za supicu.

Sos
Od ostataka povrtne kaše napravite sos za špegete. Jednu kašiku maslinovog ulja i jednu šolju kaše pomešajte u tiganju na srednjoj temperaturi, dinstajte minut-dva, dodajte jedan nasjeckani čen bijelog luka i so i biber. Ostavite da krčka oko 5 minuta, pa zalijte paradajz pireom. Ostavite da prokuva, pa smanjite temperaturu. Neka krčka dok se malo ne zgusne. Dobijeni sos pospite preko toplih kuvanih špageta.

Lifepressmagazine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com