ZBOGOM BEZOBRAZNIM PROVIZIJAMA na karticama! - Volim Podgoricu

ZBOGOM BEZOBRAZNIM PROVIZIJAMA na karticama!

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su dogovor o ograničavanju provizije banaka koje one naplaćuju firmama-prodavcima za procesuiranje transakcija karticama

Dogovor je prihvaćen uz obrazloženje da će ovakav potez smanjiti troškove kupaca.

Ovaj dogovor, za koji je glasao 621 poslanik, a njih 26 bilo protiv, primjenjivaće se i na prekogranična plaćanja i na plaćanja karticama u matičnim zemljama, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta, a prenosi agencija Frans pres.

Nova provizija za prekogranična plaćanja debitnim karticama biće 0,2 odsto od vrijednosti transakcije i stupiće na snagu šest mjeseci po zvaničnom odobrenju ministara Evropske unije, koje se očekuje ovog ljeta.

Naime, kada klijent koristi kreditnu ili debitnu karticu, banka prodavca je u obavezi da banci kupca plati proviziju za tu uslugu, a potom banka prodavca zaračunava trošak prodavcu koji obično bude pridodat na cenu robe, pogađajući sve kupce, uključujući i one koji ne plaćaju kreditnim karticama.

Zahvaljujući najnovijem dogovoru, skrivene provizije će biti smanjene za oko šest milijardi eura godišnje, izvještava Evropska komisija.

“Novi propisi su dobri za kupce, dobri za preduzeća i za inovacije. Isuviše vremena su nekonkurentne i skrivene bankarske provizije poskupljivale troškove prodavaca i potrošača. Današnje glasanje nas je samo približilo okončaju takvih praksi,”, izjavila je evropska komesarka za zaštitu konkurencije, Margeret Vestager.

(B92)

1 komentar

  1. Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com