Cijela PADINSKA SKELA tuži Srbiju zbog ZLOSTAVLJANJA na radu - Volim Podgoricu

Cijela PADINSKA SKELA tuži Srbiju zbog ZLOSTAVLJANJA na radu

Zaposleni u novom zatvoru u Padinskoj Skeli, u Srbiji podnijeli su jednu od najmasovnijih tužbi protiv državnih organa zbog mobinga. Njih 114 tužilo je Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i Kazneno-popravnog zavoda Beograd zbog zlostavljanja na radu, koje, prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove.

Novi zatvor u Padinskoj Skeli prije četiri godine je otvoren kao jedan od najbezbjednijiih na Balkanu, moderan, sa evropskim standardom smještaja zatvorenika. 

S druge strane, stražari, kako tvrde, do danas nijesu dobili prostoriju za odmor sa dnevnim svijetlom i svježim vazduhom. 

“Dvanaest sati nam traje smjena, rizik sami možete procijeniti, svako od nas mora raditi sa tim licima koja su na 35-40 godina osuđena. Bilo šta da urade, bilo šta da se desi oni ne mogu dobiti veću kaznu nego što imaju”, kaže Zvonko Tomašević iz Samostalnog sindikata KPZ Beograd. 

“Znači neko treba da dođe da radi 12 sati, dnevna ili noćna smjena, i da u tih 12 sati nema ni odmor u toku dana, nema ni pauzu za doručak, onemogućeno mu je da to uopšte obavi”, pojašnjava Dragoljub Kuridža iz Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u KPZ. 

“Tačno je da oni ne mogu da jedu na svom radnom mjestu, ali oni ne mogu ni da napuste svoje radno mjesto za vrijeme te pauze, jer nema dovoljnog broja zaposlenih”, kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije. 

Štednja i manji broj zaposlenih nagnali su upravnika da stražarima dodijeli i nova zaduženja kao što je čišćenje prostorija pred osuđenicima, ali i dijeljenje ljekova umjesto nedostajućih medicinskih radnika. 

(b92)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com