Otkriven portret cara Nikolaja Romanova u manastiru Žiča - Volim Podgoricu

Otkriven portret cara Nikolaja Romanova u manastiru Žiča

U manastiru Žiča kod Kraljeva restauratori su počeli da rade na zaštiti živopisa u crkvi Svetog Save koja je oštećena u zemljotresu 2010. godine, a nekoliko fresaka u toj crkvi će poslije dugo vremena ugledati svjetlost dana, jer su decenijama bile sakrivene od javnosti.

Slikar konzervator Bojan Nikolić kaže da je cilj radova na crkvi da se hitno saniraju oštećenja na živopisu, koja su nastala zbog prokišnjavanja crkve i kasnije zemljotresa.

“Osim građevinskih radova, vrše se i naučno-istraživački, koji će osvijetliti period nastanka crkve, razloge zbog kojih je oslikavana i stil u kojem je građena”, kaže Nikolić. 

Nakon što živopis bude sačuvan od daljeg propadanja, posebna komisija će odlučiti na koji način će biti urađen retuš i rekonstrukcija nedostajućih delova. 

Živopis će zablistati u punom sjaju za tri godine, i biće dostupan javnosti, pogotovo Rusima koji sve više naseljavaju Kraljevo. 

Crkva je sagrađena 1935. godine po nalogu vladike Nikolaja Velimirovića. Živopis je oslikao ruski baron Nikola Majendorf, dok je ikonostas djelo autora ruskog porekla Ivana Meljnikova.

(prva.rs)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com