PETAK, 20 mart je ČUDESAN dan, spremite se! - Volim Podgoricu

PETAK, 20 mart je ČUDESAN dan, spremite se!

Petak, 20. mart će biti  zaiste čudesan dan za ljubitelje astronomskih događaja, ali i za sve one koji ne vjeruju u slučajnosti.

U petak su se satavila tri događaja, ap ćemo imati prilike da istovremeno uživamo u pomračenju Sunca, super-Mjesecu i proljećnoj ravnodnevici!

Najviše pažnje izaziva pomračenje Sunca koje se na ovim prostorima poslednji put desilo 1999. godine. Mesec će sutra, u zavisnosti od lokacije, zakloniti između 30 i 98 odsto Sunčeve svetlosti.

To znači da će Mesečeva senka dodirnuti Zemljinu površinu u 10.10, a poslednji kontakt sa njom će imati u 11.21.Ovo pomračenje će se potpuno videti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije.

Ukoliko bude vedro, Beograđani će pomračenje Sunca sutra moći da prate iz Narodne opservatorije na Kalemegdanu i sa platoa ispred Narodne biblioteke.

Centar za promociju nauke će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave.

Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.

Ta rijetka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na svijeću nagaravljeno staklo.

Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, najbezbjednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na bijeli zaklon.

Pomračenje Sunca neće biti jedini spektakl koji će se tog dana odigrati na nebu, pošto će se u noći između 19. i 20. marta Mjesec predstaviti u svom najvećem izdanju, odnosno postaće super-Mjesec.

Riječ je o prilično čestoj pojavi, pošto se u prosjeku dogodi na svakih 13 ili 14 mjeseci, a ovog puta će to za našu zemlju biti specijalno, pošto će taj prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje.

Proljećna ravnodnevica predstavlja dan u godini kada noć i dan podjednako traju, a sjutra se zvanično obilježava dolazak, prema mišljenju mnogih, najljepšeg godišnjeg doba, proljeća, dok je nedjelja u kojoj započinje ravnodnevica poznata i kao Sveta nedjelja.

(Izvor: Prva/Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com