(VIDEO) Ovo je Putinova nova “aždaja”, prenosiće tenkove! - Volim Podgoricu

(VIDEO) Ovo je Putinova nova “aždaja”, prenosiće tenkove!

Vojska Rusija planira da napravi flotu teških transportnih aviona koji će moći da prebace stratešku jedinicu od 400 „armata“ tenkova sa municijom u svaki kutak planete. 

Specifikacije novog dizajna koji je predstavljen u Vojnoindustrijskoj komisiji u Moskvi pokazuju transportnu letjelicu, nazvanu PAK TA, koja će letjeti nadzvučnim brzinama do 2.000 kilometara na sat.

Moći će da nosi čak 200 tona tereta, a moraće da ima domet od najmanje 7.000 kilometara. PAK TA program predviđa izgradnju 80 novih transportnih aviona do 2024. godine. 

“Ukoliko se zamisao obistini, to će značiti da će Ruska centralna komanda moći da rasporedi oklopnu armiju bilo gdje na planeti“, navodi Expert Online, citirajući vojni izvor koji je prisustvovao predstavljanju.

Prema nacrtu, flota od nekoliko desetina PAK TA moći će da ponese 400 „armata“ tenkova ili oko 900 lakih oklopnih vozila.

„Sa razvojem mreže vojnih baza na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, koje će biti završene do 2024. godine, očigledno je da se Rusija sprema za potpunu vojnu konfrontaciju na transkoninentalnom nivou“, navodi Expert Online, prenosi Russia Today.

Izvor koji je prisustvovao sastanku rekao je da je bio šokiran zahtjevima vojske. 

Prema njegovim riječima, projekat PAK TA je već nekoliko godina u razvoju, a planira se da zamijeni postojeće transportne avione.

„Prvi put imamo cilj pravljenje operativnih kapaciteta kako bi prenijeli cijelu vojnu grupaciju na bilo koje željeno mjesto na planeti. To znači da transport oružanih snaga veličine onih koje su NATO i SAD imali u Iraku na bilo koji kontinent za samo nekoliko sati“, istakao je izvor.

Na današnji dan jedini transportni avion koji bi mogao da parira ovoj novoj letjelici jeste „Antonov AN-225“, koji je u stanju da ponese 250 tona tereta i specijalno je pravljen za potrebe „Buran“ svemirskog programa još iz doba Sovjetskog Saveza.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com