Malta i Kipar snažno uz Crnu Goru - Volim Podgoricu

Malta i Kipar snažno uz Crnu Goru

Kipar i Malta podržavaju put Crne Gore u Evropsku uniju i pomoći ce nam posebno u procesu harmonizacije domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, poručili su šefovi diplomatija tih zemalja, Joanis Kasulides i Džordž Vela, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova i evrospkih integracija Igorom Lukšećem u Nikoziji.

Na trilateralnom sastanku najavljeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala između Kipra i Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova Kipra, Joanis Kasulider, rekao je da njegova zemlje podržava evropski put Crne Gore.

“I ohrabrujemo vaše dalje reformske procese. Harmonizacija domaćeg sa evropskim zakonodavstvom komplikovan je proces, a vi to dobro radite. Naaša skustva i sva tehnička pomoć su vam na raspolaganju. U svim oblastima i vladavini prava i migracijama i ostalim”, kazao je on.

Njegov kolega s Malte, Džrdž Vela, smatra da je Crna Gora napravila brz i veliki napredak u pregovorima sa EU.

“Imate punu podršku i Malte na tom putu. Nastavićemo i konkretno da vas pomažemo, jer ste napravili konkretne – odlične rezultate. Ja se nadam da ćete u najkraćem mogućem roku i postati dio Unije”, kazao je Džordž.

Naš ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, kazao je da Crna Gora izuzetno cijeni konkretnu pomoć Kipra i Malte.

 “Podsjetiću vas da Crna Gora već pregovara u 16 poglavlja, a do kraja mjeseca očekujemo i dalje pregovore. Realni smo, ovaj posao treba vrijeme, kako bi se dostigli standardi koje nam Unija postavlja”, smatra Lukšić, navodeći da male zemlje trebaju da se međusobno pomažu.

(rtcg/Ivana Šebek, RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com