OVO MORATE ZNATI Kako i zašto nastaje rak dojke? - Volim Podgoricu

OVO MORATE ZNATI Kako i zašto nastaje rak dojke?

Rak dojke ne mora nužno da bude zlokobna prognoza. Ako se žena redovno provjerava i na vrijeme otkrije kvržicu ili promjenu, bolest se uspešno liječi.

Međutim, šta su uzroci ove opake bolesti?

Svake godine se registruje veliki broj novootkrivenih slučajeva bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena.

Neposredan uzrok koji dovodi do toga da se normalna ćelija pretvori u zloćudnu nisu još potpuno poznat. Ono što se zna jeste da su pojedini geni zaduženi za razvoj, rast i životni ciklus ćelija odgovorni za ovakve promjene.

Mutacije na genima koji regulišu ove procese dovode do gubitka kontrole nad ćelijskom diobom, pa tako dolazi do nekontrolisanog umnožavanja biološki izmijenjenih ćelija. Svaka promjena na genima ne uzrokuje odmah nastanak raka. To je višestepeni proces i smatra se da je za nastanak tumora potrebno barem šest-sedam takvih nezavisnih događaja.

FAKTORI RIZIKA

Sredinski faktori: neke hemijske supstance, jonizujuće zračenje

Biološki faktori: na primer, virusi

Psihološki faktori: na primer, stres

Genetski faktori: u nekim porodicama postoji veća učestalost mutacija BRCA1 i BRCA2 gena.Očekivani rizik za razvoj raka dojke tokom života kod žena (i muškaraca) sa BRCA1 i BRCA2 mutacijom je značajno veći nego u ostaloj populaciji i iznosi od 40 do 85 odsto.

Nosioci ovog promijenjenog gena sa istorijom raka dojke imaju povećani rizik od nastanka bolesti na drugoj dojci. Muški nosioci te mutacije su takođe u povećanom riziku od nastanka raka dojke.

Promjene BRCA1 ili BRCA2 gena, takođe, povećavaju rizik od nastanka raka jajnika, kao i od nastanka drugih primarnih malignih tumora. Danas je dostupno genetsko testiranje sa ciljem otkrivanja mutacija kod članova visokorizičnih porodica.

Prekomerna izloženost nekima od navedenih faktora ujedno znači i veći rizik za nastanak maligne bolesti, pa tako i raka dojke.

Takođe, za neka stanja je dobro poznato da su povezana sa povećanim rizikom od raka dojke, a to su:

Povećana tjelesna težina

Izloženost zračenju u ranom djetinjstvu

Postojanje raka dojke u porodici

Nerađanje

Izostanak dojenja

Starija životna dob prvorotkinja (nakon 30. godine)

Raniji tumor dojke u životu pacijentkinje

Promjene u dojkama

Rana menstruacija (pojava menstruacije pre 12. godine života)

Kasna menopauza (prestanak menstruacije nakon 50. godine života)

Oralni kontraceptivi (lijekovi protiv začeća)

Hormonska terapija nakon menopauza

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com