Razdor u Šarli Ebdou zbog 30 miliona eura - Volim Podgoricu

Razdor u Šarli Ebdou zbog 30 miliona eura

Dva mjeseca nakon kobnog džihadističkog napada na redakciju francuskog satiričnog časopisa “Šarli ebdo”, došlo je do neočekivanog preokreta i razdora među osobljem ovog lista zbog skoro 30 miliona eura koliko se u međuvremenu slilo u njegovu kasu.

Jedanaeast članova osoblja je pozvalo sve zaposlene da postanu ravnopravni akcionari ovog magazina, suprotstavljajući se sadašnjem rukovodstvu “Šarli Ebdoa”, prenosi AFP.

Trenutno je 40 odsto vlasništva nad listom u rukama roditelja Šarba, bivšeg direktora magazina koji je ubijen u napadu 7. januara, dok je vlasnik drugih 40 odsto karikaturista Ris, koji se oporavlja u bolnici od povreda ramena, a preostalih 20 odsto pripada generalnom menadžeru Eriku Portou.

Međutim, jedan od novinara “Šarli Ebdoa”, Loran Leže, u srijedu je na kolegijumu iznenada objavio da je osnovana grupa za pregovore o podjeli kapitala ovog časopisa na ravne časti.

Član te grupe je i Patrik Pelu, kolumnista koji se pojavio na jednom od najupečatljivijih snimaka sa marša protiv terorizma u Parizu četiri dana nakon napada, kada je jecajući pao u naručje predsjedniku Fransoa Olandu.

Sve do napada, “Šarli Ebdo” je bio na ivici bankrota i prodavao samo oko 30.000 primjeraka nedjeljno.

Međutim, novi broj koji je objavljen nedjelju dana nakon napada je “planuo” na kioscima – munjevitom brzinom je rasprodat u čak sedam miliona primjeraka. 

Pored toga, magazin su zasipale donacije pošto je postao simbol slobode govora, a njegov haštag na Tviteru #jesuischarlie (ja sam Šarli) postao je poznat širom svijeta.

Advokat koji zastupa rukovodstvo lista kaže da je sav taj novac “donio više štete nego koristi”.

Loran Leže navodi da to jesu unutrašnje rasprave, ali da bi pravednija podjela sredstava omogućila veću transparentnost.

“Što je veća kontrola, to će se više odluka donositi kolektivno i to je bolje za sve”, napisao je u on u pismu rukovodstvu lista u koje je AFP imao uvid.

Ta inicijativa je pokrenula žustru debatu na kolegijumu.

Jedan od zaposlenih u “Šarliju”, koji nije dio grupe koja traži pravednu podjelu novca, optužuje ostale da “pričaju o Šarbovom novcu, a on (Šarb) se još nije ni ohladio”.

Dvojica islamističke braće su 7. januara pucajući upala u prostorije “Šarli ebdoa” u centru Pariza, rekavši da se svete za karikature proroka Muhameda koji je časopis objavljivao, a koji su smatrali uvredljivim za muslimane.

Tom prilikom su ubili 12 osoba, uključujući i policajca ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija lista, a taj napad je bio prvi u nizu koji je tih dana pogodio francusku prijestonicu i okolinu.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally talk over with my web site =). We could have a hyperlink alternate arrangement among us!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com