NAJBROJNIJA DO SADA Akcija čišćenja Gorice: Podgoričani moraju brinuti o svom gradu! - Volim Podgoricu

NAJBROJNIJA DO SADA Akcija čišćenja Gorice: Podgoričani moraju brinuti o svom gradu!

Više od sto učenika osnovnih i srednjih škola iz Podgorice, ali i odraslih i penzionera odazvalo se u subotu 45-oj po redu akciji čišćenja brda Gorica. Predivan proljetni dan bio je samo dodatni motiv za ozarena lica ljubitelja prirode. 

Akciju čišćenja i uređenja Gorice započela je grupa građana ‘Ne tunelu kroz Goricu’ koja je osnovana 2012. godine, u vrijeme kada je kroz brdo planirano probijanje tunela.

U početku, to je bila samo nekolicina ljudi, zaljubljenika u prirodu koji su htjeli da sačuvaju ovo omiljeno izletište Podgoričana. Vremenom, akcija čišćenja i uređenja Gorice je prerasla u dogadjaj na koji se svakog vikenda odaziva sve veći broj Podgoričana.

U razgovoru sa inicijatorom ove akcije, Zoranom Bojovićem, saznali smo i odakle je potekla ova ideja. 

‘Mi pripadamo generacijama, koje su, kao učenici osnovnih i srednjih škola učestvovali u ovakvim akcijama. Naučeni smo da se prema prirodi ponašamo progresivno i kreativno, da sadimo i čistimo i drago mi je što smo uspjeli da jednu takvu praksu izvučemo iz zaborava i prenesemo je mladim generacijama’, rekao je Bojović za Volim Podgoricu.

On nam je otkrio i to kako je na posljednju akciju posebno ponosan jer je naišla na najveći odziv do sada, a kada se vrijedne ruke slože za sat vremena se postižu zapanjujući rezultati.

‘Odazvali smo se na poziv ljubitelja Gorice.  Oduševljena sam što se veliki broj učenika prijavio za akciju iako to nije bilo nešto obavezno, što su shvatili zašto je dobro da dodju i učestvuju u svemu ovome. Ovo je bio divan dan i svi su bili jako vrijedni’, rekla je za Volim Podgoricu direktorica OŠ ‘Pavle Rovinski’ Marijana Pepić.

Zalaganje grupe ‘Ne tunel kroz Goricu’ bilo je prepoznato i zato su za svoj volonterski angažman osvojili Zelenu zvijezdu.

Oni su takodje organizovali i dvije akcije čišćenja brda Ljubović, medjutim, po riječima Bojovića, zbog izgradnje zgrada, čišćenje je uzaludno. jer vjetar nanosi šut i smeće, čim se akcija čišćenja završi.

Čeka se, kako nam je rekao, da se gradnja završi, kako bi se više posvetili Ljuboviću.

‘Mi planiramo da, u budućnosti, budemo udarna brigada za sve javne površine. Sve zavisi od toga koliko će se mladih odazvati. Moramo da shvatimo da je to sve naše, to su površine gradjana Podgorice i niko ih ne može čuvati osim njih’, kaze Zoran Bojović. 

Razgovarale i pomagale: Milica Mitrović i Ana Bojanić

1 komentar

  1. hello!,I like your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com