Home / NOVOSTI / Svijet / (VIDEO) Počelo je: Pogledajte “PLIMU VIJEKA”!

(VIDEO) Počelo je: Pogledajte “PLIMU VIJEKA”!

Nakon pomračenja Sunca, očekuje se da će rijetko poklapanje astronomskih faktora večeras izazvati “plimu vijeka”, prirodni fenomen koji će posebno biti spektakularan u francuskom zalivu Sen-Malo, u Lamanšu

Na hiljade znatiželjnika hrli da posmatra nivo vode koji bi trebalo da dostigne visinu četvorospratnice.

Oko tog kamenitog ostrvca, sa kog se uzdižu tornjevi srednjovjekovnog utvrđenja, večeras i sjutra u 20 sati nivo vode bi trebalo da dostigne 14,15 metara, što odgovara visini četvorospratnice.

Na hiljade znatiželjnika pohrlilo je tim povodom na ostrvo Mon Sen Mišel koje je jedna od najznamenitijih francuskih turističkih atrakcija.

Mon Sen Mišel je drugo mjesto u svijetu, posle zaliva Fandi u Kanadi, gde je razlika između plime i osjeke najveća. Biće veoma impresivno i spektakularno.

Nadoći će velika masa vode koja će sa potom povući, izjavio je Nikola Veber, stručnjak za plime pri SHOM-u, prenose francuski mediji.

On je, ipak, pozvao na opreznost, jer će “more nadoći veoma brzo” i podsjetio na lokalnu poslovicu koja kaže da “more u Mon Sen Mišelu napreduje brzinom konja u galopu”. “Možda ne baš kao konj u galopu, ali svakako kao čovjek u trku”, precizirao je Veber. Suprotno svom nazivu, “plima vijeka” se događa otprilike svakih 18 godina.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com