Kapetan Dragan: Ako me izruče Hrvatskoj tamo će me ubiti - Volim Podgoricu

Kapetan Dragan: Ako me izruče Hrvatskoj tamo će me ubiti

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koji je već osam godina na zahtjev Hrvatske u pritvoru u Australiji, izjavio je za Večerenje novosti da se bori da ne bude izručen Hrvatskoj, jer će ga tamo, kako tvrdi, ubiti.

Vasiljković je poručio hrvatskom pravosuđu da pošalje svoje sudije u Australiju i da ga oni tamo ispitaju.

“Švedska od Engleske traži Džulijana Asanža i ispitaće ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu, odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene sasluša u Sidneju”, kaže Vasiljković.

Beogradski dnevnik podsjeća da australijsko pravosuđe oklijeva da izvrši odluku o ekstradiciji Vasiljkovića, donijetu još 2010. godine, kao i da za kapetana Dragana posljednju šansu predstavlja žalba vrhovnom australijskom sudu i eventualno obaranje presude.

“U toku je žalbeni postupak na vrhovnom sudu protiv rješenja Federalnog suda o mom izručenju Zagrebu. Ja sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminisana, čija su ljudska prava pogažena. Niko me nije saslušao i niko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjenje ratne zločine”, ističe Vasiljković.

“Neka Hrvatske sudije dođu kod mene u zatvor da me vide živog, da čuju moje svjedočenje, a ujedno da vide i Australiju”, ponovio je Vasiljković za Novosti, koje navode da je on svoj zahtjev uputio i australijskom pravosuđu.

List piše, pozivajući se na nazvanične izvore, da Australija još nije odgovorila na službeni prijedlog Ministarstva pravde Srbije, koje je ministar Nikola Selaković poslao svom australijskom kolegi Majklu Kinenu. U njemu se predlaže da Australija ne izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, već da se omogući njegovo suđenje u Srbiji.

Novosti podsjećaju da Australija već godinama drži Vasiljkovića u samici u zatvoru Parkli, kao da je najokoreliji kriminalac, a da pri tom nije utvrđivala njegovu eventualnu krivicu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com