KRENULO JE Legli prvi metri podvodnog kabla - Volim Podgoricu

KRENULO JE Legli prvi metri podvodnog kabla

Norveški Nexans, partner italijanske Terne, prije desetak dana postavio je prvih 140 km prvog od dva podvodna električna kabla od Peskare prema Crnoj Gori, saznaje Portal Analitika iz izvora bliskih Terni.

Sada je u toku proces zaštite kabla koja se obavlja prema ustaljenim procedurama kako ne bi došlo do njegovog oštećenja raznim faktorima rizika. Riječ je o prvom dijelu kabla čije je postavljanje počelo 22. februara, a o čemu su izvijestili i crnogorski mediji.

Ovim je okončana prva faza realizacije postavljanja kabla, projekta teškog oko 800 miliona eura. Kabal je postavio norveški brod u roku od 20-tak dana. Kako kažu upućeni, kabal je iz jednog komada koji je ukrcan na specijalni brod, takođe u vlasništvu noreške kompanije. Kabal je na brodu postavljen poput velikog klupka, koje se polako odmotava i polaže u vodu preko specijalne naprave koja podsjeća na dizalicu.

Dužina kabla koji spaja dvije obale je 393 km ispod mora, a 415 km ukupno. Razlika od 22 km postavlja se na kopnu – po 16 km u Italiji i po šest po kablu u Crnoj Gori.

Kabl je prečnika od samo 13 cm, a metar dužni težak je čak 43 kg.      

409 komentara

  1. Everything is very open with a precise clarification of the issues. It was definitely informative. Your site is very useful. Thank you for sharing!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com