Poetica Musica u Crnogorskom narodnom pozorištu - Volim Podgoricu

Poetica Musica u Crnogorskom narodnom pozorištu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici organizuje od 23. do 27. marta turneju dueta Eleanor Valkenburg (sopran) – Nataša Mitrović (klavir) u Crnoj Gori. Poetica Musica održaće koncerte u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću 23. marta u 19 sati, u Crnogorskom narodnom pozorištu 24. marta u 20, u Muzičkoj školi u Herceg Novom 25. marta u 19 sati i u sali Ministarstva kulture na Cetinju 26. marta u 20 sati.

Osim koncerata, Poetica Musica organizovaće radionice sa učenicima muzičkih škola u Podgorici, Herceg Novom i Ulcinju. 

Poetica Musica izvešće djela savremene i tradicionalne američke muzike. Poetica Musica, udruženje iz Njujorka koje je The New York Times nazvao „Ambasadorima dobre volje“, trenutno je angažovano u Old Westbery Gardens-u u svojstvu rezidentnih umjetnika. Poetica Musica je imala turneje po Evropi i Bliskom istoku, gdje su nastupali na prestižnim festivalima. Nastupali su i u Viktorija i Albert muzeju, St-Martin-in-the-Fields i Holywell Music Room Univerziteta Oksford u Velikoj Britaniji. Poetica Musica je gostovala i u regionu: Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji, učestvovali su na Sarajevskom festivalu u Bosni i nastupali u Dvorani Lisinski u Zagrebu.

Eleanor Valkenbur, sopran, umjetnička direktorka Poetica Musica, diplomirala je na Državnom univerzitetu u Njujorku, magistrirala u oblasti muzike na Univerzitetu Mičigen u En Arboru i magistrirala iz oblasti patologije govora na Hunter koledžu. Kao aktivna pjevačica i kamerni muzičar, nastupala je na festivalima u Bergenu, na Sarajevskom festivalu, na October Festival du Carthage kao i u St-Martin-in-the-Fields Series u Londonu, Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu i Weill Hall-u u Karnegi holu u Njujorku. Predavala je pjevačima i na Višem institutu za muziku u Damasku, te muzičkim konzervatorijumima u Beogradu, Sofiji, Sarajevu, Ankari i Istanbulu.

Nataša Mitrović, pijanistkinja, diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu, gdje trenutno predaje klavir. Dobila je 2005. godine Fulbrajtovu stipendiju za Univerzitet Mičigen u En Arboru, gdje je nastavila studije klavira. Dalje usavršavanje uključivalo je rad na Moskovskom muzičkom konzervatorijumu i studije klavira u Beču sa Avom Koujoumdjian i u Pragu sa Janom Novotnijem. Tokom usavršavanja na Univerzitetu Mičigen dobila je mnoge nagrade za klavirsko izvođenje, uključujući i nagradu Muzičke akademije u Beogradu za pedagoški rad i izvođenje, Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju u San Bartolomeo al Mare u Italiji i Drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista u Rimu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com