Pronaći napadače na muslimansku zajednicu - Volim Podgoricu

Pronaći napadače na muslimansku zajednicu

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je podsticanja na mržnju i vjersku netoleranciju izraženu kroz skorašnje ponovljene napade nepoznatih počinilaca na muslimansku zajednicu. Iz HRA su podsjetili da su toku prethodne sedmice tri puta kamenovane prostorije Džemata Novi Bar.

Posebno zabrinjava što su, kažu iz HRA, prema navodima medija, prethodnih dana slični napadi počinjeni u Bijelom Polju i Tivtu.

“Apelujemo na policiju da istraje u pronalaženju i identifikovanju počinilaca ovih napada, a tužilaštvo da insistira na utvrđivanju krivične odgovornosti koja za ove i druge zločine počinjene iz mržnje podrazumijeva i strože kažnjavanje”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su podsjetili da je ranije utvrđeno da su za grafite s govorom mržnje na školama u Tivtu i Donjoj Lastvi bili odgovorni maloljetnici.

“Zbog toga posebno apelujemo na škole i roditelje da osude ovakve incidente i obezbijede da ih i djeca blagovremeno prepoznaju kao prijetnju ne samo islamskoj zajednici, već i demokratskom uređenju države u kojoj se zajednički živi s ljudima različitih vjerskih i drugih uvjerenja uz poštovanje ljudskih prava svih”, naveli su oni.

Ministarstvo: Napad nije usmjeren protiv Islamske zajednice

Na napad  su reagovali i iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, i najoštrije osudili kamenovanje Džemata, i pozvali su nadležne da što prije otkriju i krivično procesuiraju odgovorne.

„Ministarstvo izražava posebnu zabirnutost zbog ovog događaja, jer je to treći napad na ovaj vjerski objekat u posljednjih nekoliko dana. Ovakvi incidenti s razlogom izazivaju zabrinutost kod sveštenstva i vjernika, pa Ministarstvo za ljudska i manjinska prava opet poziva nadležne državne organe da učine sve kako bi zaštitili vjerske objekte Islamske zajednice Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Napadi, kažu iz Ministartstva, nijesu usmjereni samo protiv Islamske zajednice, već i protiv ustavnog poretka Crne Gore, kao i protiv tradicionalno dobrih odnosa između različitih vjera u našoj državi.

„To obavezuje nadležne organe da se istinski posvete otkrivanju zlonamjernih pojedinaca koji ovakvim kriminalnim postupcima ugrožavaju slobodu vjeroispovijesti, kao i međuvjerski i međukonfensionalni sklad u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com