Radnici Crnagoraputa: Radićemo i džabe ako nas Vlada oslobodi terorista iz Štrabaga! - Volim Podgoricu

Radnici Crnagoraputa: Radićemo i džabe ako nas Vlada oslobodi terorista iz Štrabaga!

Zaposleni u Crnagoraputu tužili su preduzeće za nezakonite anekse o radu, a zbog, kako kažu, neviđenog mobinga traže od države da im pomogne.

Jedan od poslovođa u preduzeću Crnagoraput otkriva Dnevnim novinama da je rukovodstvo kršilo zakon prodajom imovine firme po povoljnim cijenama, a da radnici, s druge strane, trpe zbog malih plata i neplaćenog prekovremenog rada.

“Preduzeće Crnagoraput već 50 godina održava i čisti puteve i onda je Vlada odlučila da to privatizuje. Oni su nas prodali za 1,5 miliona eura, a imali smo nekretnine širom Crne Gore, imali smo novu mehanizaciju, utovare, kombinirke. Imali smo i staru mehanizaciju koju su prodali po p ovoljnim cijenama svojim ljudima. Onda su ukinuli kuhinje, stacionare, privatno je počelo da se spava, da se jede, počelo je na divlje da se radi” žali se on i dodaje da su se radnici uz pomoć starog i novog sindikata žalili preko medija, ali da to nije pomoglo.

“Oni su se dogovarali za otpremninu, nekome pet eura, nekome 20, nekome više. Poslije svega je došlo do smjene borda direktora i došli su Beograđani. Dovedeni smo na ivicu propasti i ako ne dobijemo odgovarajuće uslove, mi ćemo svi kućama. To je njima izgleda cilj. Da proglase stečaj i da nas sve pošalju kući. Nas 140 od 190 tuži firmu za prekovremeni rad. Sad ćemo opet da se dogovaramo da tužimo i za mobing. Mi smo više puta tražili od predsjednika Vlade da se preduzeće vrati u vlasništvo države pa ćemo raditi i džabe godinu, dvije, samo da nas oslobode od ovih terorista”, objašnjava jedan od radnika Crnagoraputa.

Prije privatizacije od austrijskog Štrabaga 2006. godine, nekada najveće crnogorsko preduzeće za izgradnju i održavanje puteva, imalo je 1.200 radnika, a sada svega 194 stalno zaposlena. Uprava i dalje pokušava tu brojku  da smanji.  

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com