Zaplijenjeno 600 hiljada komada cigareta - Volim Podgoricu

Zaplijenjeno 600 hiljada komada cigareta

Članovi Komisije za suzbijanje sive ekonomije usvojili su na današnjoj sjednici Akcioni plan za ovu godinu, u kojem je poseban akcenat dat oblastima koje su označene kao visoko rizične, kao što su tržišta radne snage i duvanskih proizvoda.

Direktor Uprave carina, Vladan Joković kazao je da će utvrđeni Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije biti upućen Vladi na razmatranje i usvajanje.

„Akcionim planom su definisani ključni elementi za suzbijanje neformalne ekonomije, pri čemu imamo vrlo ambiciono planirane mjere koje će pospješiti sinergiju inspekcijskih službi i unaprijediti interresornu saradnju“, rekao je Joković novinarima nakon sjednice.

Plan je, kako je precizirao, baziran na nekoliko ključnih elemenata kao što su unaprijeđenje zakonodavnog okvira, sprovođenje operativnih aktivnosti na eliminisanju sive ekonomije, unaprijeđenje saradnje i edukacije državnih organa, kao i poreskih obveznika i građana i jačanje institucionalnih okvira državnih organa.

On je najavio da se za naredni period može očekivati snažan pritisak na sivo tržište akciznih proizvoda i to koristeći sve instrumente, jer je promet akciznih proizvoda ključan za budžetsku stabilnost i stabilne prihode.

Na sjednici, kojom je predsjedavao ministar finansija, Radoje Žugić, prezentovani su izvještaji svih inspekcijskih službi o preduzetim aktivnostima i realizovanim mjerama na suzbijanju sive ekonomije.

“Uprava carina bila je u prethodnom periodu fokusirana na kontrolu prometa akciznih proizvoda i samostalno i u saradnji sa drugim organima preduzela niz sistematskih i energičnih mjera”, saopštio je Joković.

On je naveo da su imali i podršku nadležnih tužilaštava, pri čemu takav pristup, kako je ocijenio, prvi put daje izvanredne rezultate.

„Samo u proteklih mjesec i po zaplijenili smo veće količine cigareta bez akciznih markica. U ilegalnim skladištima i maloprodajnim objektima zaplijenjeno je nešto više od 600 hiljada komada cigareta čija ukupna virjednost prelazi 50 hiljada eura, izrečene su novčane kazne, napisani prekršajni nalozi i podignuto pet krivičnih prijava za krivično djelo krijumčarenje“, precizirao je Joković.

Uprava carina, kako je dodao, sprovodi intenzivne aktivnosti i zajedničke operacije sa još tri carinske administracije Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske u cilju sprječavanja nelegalne trgovine akciznim proizvodima.

Na pitanje koliko će Akcioni plan doprinijeti povećanju budžetskih prihoda, Joković je odgovorio da egzaktna procjena ne postoji, ali da je takav Akcioni plan snažan impuls njihovim naporima, detaljno je definisan i svi državni organi znaju što treba da preduzimaju.

„Posljednjih pet godina imamo trend pada naplate prihoda od duvanskih proizvoda, ali smo u prva dva mjeseca imali rast naplate akciza od duvanskih proizvoda od dva miliona EUR, što je u ovom trenutku ohrabrujuće“, podsjetio je Joković.

On je dodao da je teško reći koliko je toga u sivoj zoni, ali procjene idu do toga da je čak 30 odsto u sivoj zoni u pojedinim oblastima, u čemu Podgorica prednjači.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com