Danas je dan borbe protiv TUBERKOLOZE: U CG 11 oboljelih - Volim Podgoricu

Danas je dan borbe protiv TUBERKOLOZE: U CG 11 oboljelih

U Crnoj Gori prošle godine od tuberkuloze je oboljelo 111 osoba, dok su za prva tri mjeseca ove evidentirana četiri pacijenta, kazala je direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti „Brezovik“, Gordana Reljić.

Ona je, povodom Svjetskog dana borbe protiv te bolesti koji se obilježava danas, kazala da se na osnovu statističkih podataka te ustanove, koja je nacionalni centar za praćenje i kontrolu tuberkuloze, bilježi pad obolijevanja, koji na godišnjem nivou iznosi do 12 odsto. 

Reljić je za Pobjedu objasnila da je tuberkuloza hronično infektivno zapaljenje izazvano bacilom tuberkuloza i prenosi se vazduhom.

Bolest se u 95 odsto slučajeva manifestuje plućnim oblikom, a u pet kao bolest kostiju i bubrega.

“Što se tiče kliničke slike, ona je nespecifična. To su obično blago povišena temperatura, kašalj, gušenje, gubitak na tjelesnoj težini, gubitak apetita. Ukoliko ovi simptomi potraju više od tri sedmice, neophodno je javiti se ljekaru i napraviti rengenski pregled pluća “, kazala je Reljić.

Prema njenim riječima, tuberkuloza se na osnovu simptoma ne može razlikovati od upale pluća, i zato je neophodno napraviti rendgenski snimak.

“Rizične grupe su najčešće stariji ljudi, dijabetičari, srčani bolesnici, oboljeli od malignigh bolesti, bolesnici koji se nalaze na hemoterapiji i određene grupe u toku života, period puberteta, adolescencije, trudnice i stariji od 65 godina”, pojasnila je Reljić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com