Grčkka nema pravo na 1,2 milijarde eura iz spasilačkog fonda - Volim Podgoricu

Grčkka nema pravo na 1,2 milijarde eura iz spasilačkog fonda

Ministri finansija eurozone složili su se danas da Grčka nema zakonsko pravo na 1,2 milijarde eura koje je vratila u spasilački fond eurozone i za koje tvrdi da ih je prvobitno izdvojila iz sopstvenih novčanih rezervi za dokapitalizaciju nacionalnih banaka.

“Složili smo se da Grčki fond za finansijsku stabilnost (HFSF) nije pretplatio Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF)”, izjavio je portparol tog fonda, a prenosi njujorški list “Volstrit žurnal”.

Kada je nova grčka vlada 20. februara potpisala sporazum sa eurogrupom o četvoromjesečnom produženju programa finansijske pomoći Atini, ona je tada pristala da EFSF-u vrati 10,9 milijardi eura koji su preostali u okviru grčkog fonda za spasavanje domaćih banaka, piše američki list.

Grčki fond za finansijsku stabilnost je u periodu između 2012. i 2014. godine, u sklopu međunarodnog paketa pomoći toj zemlji, primio 48,2 milijarde eura za dokapitalizaciju banaka. Budući da je novac koji je dobila od EFSF-a bio u formi obveznica, Grčka je takođe iskoristila 1,2 milijarde eura sopstvenih novčanih rezervi iz nacionalnog fonda za dokapitalizaciju banaka.

Iz tog razloga, zvanična Atina smatra da taj novac treba da joj bude vraćen, budući da nije potekao iz EFSF-a.

S obzirom na to da se utrkuje sa vremenom, a novčanih rezervi je sve manje, Grčka očekuje brzu isplatu posljednje rate od 7,2 milijardi eura iz međunarodnog paketa pomoći, za šta će, međutim, morati do ponedjeljka da dostavi svojim povjeriocima – Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu – listu predloženih reformi, podsjeća njujorški ekonomski dnevnik.

(foto ibtimes.co.uc)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com