Mješavine začina predstavljaju otrov - Volim Podgoricu

Mješavine začina predstavljaju otrov

Suva mješavina začina se nalazi na polici većine domaćica, ali rijetko ko zna da su ove teglice zapravo pune otrova. Dovoljno je samo da pročitate sastav pa da vam bude jasno da je sadržaj ovih mješavina poguban po organizam.

Riješili ste da napravite zdrav ručak pa na primjer skuvate dijetalan kupus. I, šta dodajete od začina? Ako ste kao većina domaćica, vjerovatno vam ruka automatski kreće ka tegli ili kesici sa suvom mješavinom začina. Međutim, trebalo bi da znate da samo jednom kašikom ovog dodatka od zdravog ručka pravite nešto jako nezdravo.

Ovakve mješavine su prije svega pune soli, a ne manjka im ni šećera. Naime, teško da ćete naći neku mješavinu začina u kojoj se na prvom mjestu ne nalazi so, a već na drugom ili trećem druga bijela smrt, šećer. Da je ovo najgora moguća kombinacija potvrdila nam je nutricionista Branka Mirković.

– So sama po sebi nije loša ako se unosi kontrolisano. Svakodnevno moramo da je unosimo, jer bez nje nema života, ali potrebno nam je samo oko tri grama. Zato je najveći problem kada je so tako sakrivena, a posebno je loše kada se kombinuje sa nekom od drugih “bijelih smrti”, ona se baš lako pretjera i hrana postaje nezdrava – ističe ona.

Upravo to se dešava u mješavinama začina, ali su te nezdrave namirnice precizno sakrivene iza slika povrća koje nalazi na kesi. Ruku na srce, tu i ima nešto sušenog povrća, ali samo pogledajte kako izgleda sastav jednog začina koji možete da nađete u radnjama.

Sastav: So, šećer, pojačivač ukusa natrium L glutaminat, sušeno povrće minimum 8% (peršunov list, celerov list), biber, prirodne boje – riboflavin i kurkumin…

Dakle, u pakovanju od 100 grama dobijete najviše deset grama povrća, a ostatak su so, šećer i pojačivači ukusa. Svjetski stručnjaci već godinama upozoravaju na štetene pojačivače ukusa, među kojma su glutaminati najgori i dovode se u vezu sa raznim bolestima. Nažalost, mi nismo uspjeli da nađemo ni jednu kupovnu mješavinu koja ne sadrži glutaminate i druge aditive.

Začini
Koristite prave začine, Foto: Profimedia.rs

Rješenje je veoma jednostavno – napravite svoju mješavinu začina! Hranu solite onoliko koliko vam je potrebno, a onda je začinite čistim začinima u čijem sastavu treba da piše 100%. Dakle, ako koristite kurkumu, neka je 100% kurkuma, a ne mješavina sa dodatkom iste.

Što se povrća tiče, mnogo je lakše i povoljnije da dodate svježe povrće, a sušene začine bez dodataka možete da nađete u svakoj radnji. Ako je vjerovati na riječ onima koju su probali – hrana zapravo ima mnogo bolji ukus kada zaobiđete nepotrebnu so, šećer i aditive.

(24 sata)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com