Afera Telekom: Amerika nudila dokaze dan nakon priče Đukanovića o gnusnim lažima - Volim Podgoricu

Afera Telekom: Amerika nudila dokaze dan nakon priče Đukanovića o gnusnim lažima

Đukanović 27. marta rekao da je “gnusna laž” sve u vezi sa njim u aferi “Telekom”, sjutradan stigao poziv tužiocima da posjete Vašington

Dan nakon što je premijer Milo Đukanović prošle godine kazao da je “gnusna laž sve što se prethodnih dana pojavilo u medijima o aferi “Telekom” a vezuje se za njegovo ime”, predstavnik Ministarstva pravde SAD je pozvao crnogorske tužioce da optutuju u SAD i neposredno izvrše uvid u dokumentacij o toj aferi, pisu “Vijesti”.

To proizilazi iz jučerašnjeg izlaganja potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

On je  rekao da su iz ministarstva pravde SAD  na sastanku sa specijalnim tužiocem (Đuđinom Ivanović)  28. marta 2014. pozvali  crnogorske tužioce da odu u SAD. Premijer je 27. marta na premijerskom satu poručio da je sve u vezi sa njim u toj aferi, “gnusna laž”.

Đukanović je to kazao nakon što je ranije objavljeno da je američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu došla  do dokaza o podmićivanju u Crnoj Gori, ali da će, zbog racionalizacije činjeničnih tvrdnji  svoju tužbu nastaviti u potpunosti na tvrdnjama povezanim sa Makedonijom. To su iz DPS-a  i njoj bliskih medija tumačili kao stavljanje tačke na aferu “Telekom”. Poslanik DPS-a Zoran Jelić je čak tražio izvinjenje medija i NVO koji su govorili o aferi, pisu “Vijesti”

Marković je juče odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića da li je preko Ministarstva pravde išla komunikacaija  između Tužilaštva i SAD o “Telekomu”, rekao da je zamolnica VDT-a od 12. 04. 2012. dostavljena crnogorskom Ministarstvu pravde  i diplomatskim putem dostavljena  Ministarstvu pravde SAD. “Prvog marta 2013. nadležnim organima SAD dostavljena je urgencija VDT-a Crne Gore, odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije. Odgovori Ministarstva pravde SAD uslijedili su u septembru i novembru 2013. godine sa dokumentacijom na engleskom jeziku koja je dostavljena VDT-u čime je djelimično udovoljeno zamolnici i navedeno da će naknadno dostaviti preostali dio dokumentacije”, rekao je juče Marković.

On je dodao da “prema obavještenju specijalnog tužioca od 24. 3. 2015. godine nije bilo neposredne komunikacije između pravosudnih organa Crne Gore i SAD”.

“U vezi sa zamolnicom, ovlašćeni predstavnik ministarstva pravde SAD je na sastanku sa specijalnim tužiocem od 28. 3. 2014. izrazio  spremnost da crnogorski tužioci odu u SAD i neposredno izvrše uvid u dokumentaciju koju posjeduju SAD. Dana 29. 12. 2014. stalni pravni savjetnik u ambasdi SAD u Podgorici je uputio zvanični dopis, poziv specijalnom tužiocu kojim se obavještava da je izrazio spremnost da  tužioci posjete Vašington u vezi sa ovim slučajem”, naveo je Marković.

Dobro je da provjeravaju Marovića

Đukanović je na premijerskom satu rekao da  je dobro što državni organi ispituju da li je tačno da je Svetozar Marović imao tajne račune u Švajcarskoj. On je na tvrdnje lidera Pozitivne Darka Pajovića da vjeruje da je Marović krio novac, rekao da će nakon ispitivanja tužilaštva sve biti jasnije. “Vi vjerujete da je to tako, ja vjerujem u informaciju koju sam o tome dobio. Dobro je da državni organ to ispituje i onda će nam svima biti jasno  da li je to tačno ili je bila još jedna medijska bomba”.

On je ocijenio da je Crna Gora  na dobrom putu da dobije pozivnicu za NATO. On je kazao da je, prema posljednjim istraživanjima, zabilježen rast podrške javnosti NATO-u od četiri do pet odsto i da je sada na nivou od oko 38 odsto.

(Izvor:Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com