CBCG: Finansijski sistem stabilan - Volim Podgoricu

CBCG: Finansijski sistem stabilan

Finansijski sistem je stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, istaknuto je na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera Milojice Dakića o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za februar 2015. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada Centralne banke u 2015. godini. 

“Savjet je analizirao i ocijenio uticaj  potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren“, saopšteno je iz CBCG.

Savjet je usvojio Kvartalni izvještaj o poslovanju banaka i MFI na dan 31.12.2014. godine, u kome je konstatovano da poslovanje banaka u četvrtom kvartalu karakteriše rast aktive, depozita i kapitala, a pad ukupnih kredita i likvidne aktive, u odnosu na prethodni kvartal. 

“Svi parametri kvaliteta aktive su poboljšani. Banke su iskazale pozitivan finansijski rezultat na agregatnom nivou“, kazali su u CBCG. 

Savjet je donio rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge – izvršavanja novčanih doznaka platnoj instituciji “Montenegro transfers“ D.O.O. – Podgorica.

Savjet je usvojio Odluku o izmjenama Odluke o minimalnim standardima za ulaganje banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva. 

“Odlukom je povećan limiti ulaganja u nepokretnosti i osnovna sredstva sa 40 na 50 odsto i utvrđen je tretman stečenih nepokretnosti za koje je od sticanja prošlo više od četiri godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com