FORD: Sprječavanje prekoračenja dozvoljene brzine - Volim Podgoricu

FORD: Sprječavanje prekoračenja dozvoljene brzine

Kompanija Ford je razvila tehnologiju koja će pomoći vozačima da izbjegnu kazne zbog nedozvoljene brzine. Kompanijin novi model S-MAX će biti opremljen tehnologijom pod nazivom “Intelligent Speed Limiter sistem”, koji će spriječiti vozača da premaši ograničenje brzine.

Sistem koristi kameru postavljenu na vjetrobranskom staklu koja detektuje saobraćajne znake i prema njima ograničava maksimalnu brzinu, što postiže smanjenjem dotoka goriva u motor. Kada vozač dođe na dio ceste sa većim ograničenjem brzine, maksimalna brzina se povećava.

“Vozači nisu uvijek svjesni ograničenja brzine i nekad ne znaju da voze prebrzo, pa dobiju kaznu za prebrzu vožnju. Intelligent Speed Limiter će smanjiti stres u vožnji i osigurati poštovanje ograničenja brzine”, izjavio je Fordov sigurnosni supervizor za Evropu, Stegfan Kapes.

“Intelligent Speed Limiter” je povezan s navigacijskim sistemom i određuje udaljenost između saobraćajnih znakova kako bi se dobila tačnija slika o tome gdje se nalaze određene zone ograničenja brzine.

Novi sustav je kombinacija ranijih Fordovih tehnologija, Adjustable Speed Limitera (prilagodljivi limiter brzine) i Traffic Sign Recognitiona (sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova), koje su ugrađene u modele Focus, Mondeo i Kuga.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com