SUDBINA TABAČKOG MOSTA Upravni sud: Nema dokaza da je zaštićen - Volim Podgoricu

SUDBINA TABAČKOG MOSTA Upravni sud: Nema dokaza da je zaštićen

Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Agenicije za izgradnju i razvoj Podgorice i poništio rješenje Ministarstva kulture od 12. decembra prošle godine kojim je Tabački most na Ribnici stavljen pod prethodnu privremenu zaštitu, piše Dan.

Vijeće Upravnog suda, kojim je predsjedavala Svetlana Budisavljević, utvrdilo je da u spisima predmeta nema dokaza koji bi potvrdili da most ima status zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra. 

U oktobru prošle godine počela je rekonstrukcija mosta, odnosno proširenje sa pet na devet metara, a Uprava za zaštitu kulturnih dobara je 3. novembra donijela rješenje o stavljanju Tabačkog mosta pod prethodnu zaštitu i rješenje o obustavi radova tvrdeći da se radi o zaštićenom kulturnom dobru. Tim rešenjem je spriječeno oštećenje ili uništenje objekta.

Kako piše u obrazloženju presude Agencija je u tužbi navela, između ostalog, da je projekat rekonstrukcije mosta urađen 2013. godine kada nije postojalo rješenje o prethodnoj zaštiti pa samim tim ni obaveza pribavljanja konzervatorskih uslova. Na takav projekat je dobijena građevinska dozvola, a obustavom radova Glavni grad se sprečava da izvrši zakonske i ugovorene obaveze. 

U odgovoru na tužbu, kako je navedeno, Ministarstvo je ostalo pri razlozima datim u osporenom rešenju i dodao da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara usvojila elaborat o valorizaciji nepokretnog dobra Tabački most koji su sačinili eminenitni stručnjaci iz oblasti zaštite i očuvanja kulture. 

„Prvostepenim rješenjem nalaže se tužiocu da obustavi započete radove na rekonstrukciji Tabačkog mosta, a kao razlog u obrazloženju rješenja navodi se da je Uprava rješenjem od 30.10.2014. godine uspostavila prethodnu zaštitu na mostu, koji od dana donošenja toga rješenja ima status zaštićenog kulturnog dobra. Međutim, u spisima predmeta nema dokaza iz kojih bi se moglo utvrditi da pomenuti most ima status zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra , zbog čega sud nije mogao ispitati zakonitost osporenog rješenja sa činjeničnog i pravnog osnova, kao ni provjeriti opravdanost izrečene mjere, pa je tužbu uvažio i poništio osporeno rješenje“, stoji u presudi Upravnog suda. 

Rekonstrukcija Tabačkog mosta, za čije radove je programom uređenje prostora za 2015. godine predviđeno 400.000 eura, počela je u oktobru prošle godine. Planirano je proširenje kolovoza sa pet na devet i po metara. 

Početak radova izazvao je osudu javnosti zbog čega su pojedine nevladine organizacije i partije od nadležnih tražili da zaustave njegovu devastaciju tvrdeći da Tabački most ima kulturno-istorijske i urbanističko arhitektonske vrijednosti. Među njima je Forum Bošnjaka Crne Gore i Šeher iz Tuzi koji su uputili pismo Filipu Vujanoviću, predsjedniku države, Milu Đukanoviću, premijeru, Ranku Krivokapiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, Slavoljubu Stijepoviću, gradonačelniku Podgorice, Đorđu Suhihu, predsjedniku Skupštine Glavnog grada i Anastaziji Miranović, direktoru Uprave za zaštitu kulturnih dobara tražeći da se prestane sa uništavanjem spomenika arhitektonske kulture. Da se sačuva građevina tražila je i Pozitivna Crna Gora tvrdeći da je most sagrađen krajem XVI vijeka. 

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice su osporili tvrdnje da je most toliko star jer je sagrađen od armiranog betona kojega nije bilo u XVI vijeku. 

(Izvor Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com