AUTOPUT: Prve mašine stigle na Bioče - Volim Podgoricu

AUTOPUT: Prve mašine stigle na Bioče

Tri i po mjeseca nakon što je Skupština usvojila Zakon o autoputu, počele su pripreme terena i to u selu Moračica nadomak Bioča. Kinezi to rade da bi, kad bude ozvaničen početak i rokovi počnu da teku, što spremnije i u punom kapacitetu krenuli u realizaciju projekta. Pripremni radovi počeće do kraja aprila, a mašinama su, se čini se, najviše obradovali mještani.

Prve mašine su na terenu. Prije zvaničnog početka radova na autoputu, priprema se sam izvođač. Izvođač prvog autoputa u Crnoj Gori počeo je od najtežeg dijela. Prvo će raditi na najzahtjevnijim dionicama kakva je Moračica, a uskoro će mašine poslati na druge teške dionice. To su, ipak, samo pripremni radovi, nakon kojih slijedi glavni posao.

Mašine su tu da prošire put koji će voditi do mjesta na kojem će biti centralni kamp za izgradnju autoputa Bar-Boljare. I to je vijest koja je obradovala sve mještane zaseoka na Bioču. Iako je i do sada, kažu, Moračica bila živo selo, svaki gost je dobrodošao.

“Tu će biti dvije i po hiljade ljudi, veliki kamp. Naravno da će da oživi, ali ne znam koliko ćemo mi moći tamo da idemo da se družimo sa Kinezima, ne znamo da pričamo sa njima”, kazao je mještanin Veljko Petrović.

Ipak će se, poručuju, snaći nekako, jer su radna mjesta najvažnija.

“Mnogo znači za mještane. Ipak za ljude koji ne rade da se zaposle i dobro je za svu Crnu Goru da idemo finim džadama, da se ne lomimo ovim putevima”, izjavio je Maraš Prekončević.

“Ako ne sad, barem kad se završi autoput koji je od kapitalnog interesa za državu, postojaće rampe, pa pumpa, možda i hoteli i restorani, nadamo se svemu najboljem”, optimističan je Veljko Petrović.

S obzirom na to da izvođač, kineska kompaija CRBC, na raspolaganju ima četiri godine i mnogo posla, vremena za gubljenje nema. Datum početka pripremnih radova se bliži, pa se, pored pripreme terena, mora obezbijediti neophodna dokumentacija.

“Po nekim mojim procjenama već krajem aprila bi trebalo da bude zvanično, čim dostavimo dokumentaciju koju je zakon definisao. Mi smo obezbijedili saglasnost od strane Vlade za pripremne radove, tako da što se tiče naše strane, spremni smo za sami početak”, istakao je Goran Vujović iz preduzeća Monteput.

Autoput dugačak skoro 41 kilometar bez sumnje biće najzahtjevniji projekat u Crnoj Gori. Polovinu objekata činiće tuneli i mostovi, a mostom na Moračici, koji će biti dugačak skoro 1000 metara, moći će, kako su ranije nagovijestili projektanti, da se ponosi cijela Evropa. Nije zato izvođač slučajno krenuo baš od te dionice.

(rtcg/Dijana Drašković, TVCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com