Durmitorska sela još u sniježnoj blokadi - Volim Podgoricu

Durmitorska sela još u sniježnoj blokadi

Udaljena planinska sela Durmitora i Sinjajevine mjesecima su već u sniježnoj blokadi. Jedno od njih je i Mala Crna Gora , gdje je zima najranije stigla a zbog prevoja Štuoc, na preko 2.000 m nadmorske visine, koji odvaja to selo od Žabljaka, sniježna blokada i prva počela.

“Mislim da je ovo peti mjesec kako smo odsječeni od svijeta. Namirnica imamo, namirili smo se još jesenas. Imamo i zaliha, naš mještanin Šipčić koji nas ljeti snabdijeva sa prehranom, ostavio je nešto zaliha kod jednoga komšije tako da ponešto uzmemo kome zafali ali najvažnije smo nabavili, imamo brašna, soli, šećera. Jesen nam je bila lijepa i dobar dio zime ali mart nas je opasno iznenadio, veliki je snijeg pao”, kazao je mještanin Slobodan Dakić.

Stanovnici tog nepristupačnog i udaljenog sela , navikli na duge zime i sniježne blokade ništa ne prepuštaju slučaju. Dobro su se snabdjeli i sa stočnom hranom.

“Svi stočari imaju dovoljno sijena i kukuruza. Kod nas u selu sada i nema mnogo snijega ali preko Štuoca su veliki nameti i ne nadamo se još da će na otvoriti ali bi nam značilo, davno je bio novembar kad smo se odvojili od svijeta. Jeste veliki snijeg ali da imaju sredstava i toga goriva moglo bi se, ljudi ruše stijene a kamo li namete da se i mi povežemo sa svijetom”, kazao je Dakić.

Akcija čišćenja od aprila

Mala Crna Gora nije jedino durmitorsko selo odsječeno od svijeta . U sniježnoj blokadu su još mještani Tepaca, Novakovića, Brajkovače, Pašinog Polja i Okruglice. U Komunalnom preduzeću na Žanljaku najavljuju ,početkom aprila, akciju čišćenja preostalih neprohodnih puteva.

“Čim se steknu uslovi krenućemo u akciju čišćenja puteva, nadam se počekom aprila i vrijeme je povoljnije, ima jugovine, snijeg je manji i lakši za čišćenje. Ima dosta i zahtjeva mještana da se putevi otvaraju, nekome je nestalo sijena, nekome drva , nekome namirnica “, kaže direktor preduzeća Radenko Radulović.

Na seoskim putevima preko planinskih prevoja Durmitora i Sinjajevine visina snijega se posljednjih dana marta mjeri metrima. Ipak mještani zavijanih sela se nadaju da će potpomognuti južnim vjetrom, njihovim najpouzdanijim saveznikom u proljeće, snjegočistači komunalnog preduzeća uskoro stići i do njihovih sela.

 

(Senka Popović, Radio Crne Gore/rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com