Ove igračke mogu da povrijede vašu djecu! EU ih je već protjerala - Volim Podgoricu

Ove igračke mogu da povrijede vašu djecu! EU ih je već protjerala

Igračke mogu da prouzrukuju razne bolesti i povrede: trovanje, rizik od kancera, mogu da povrijede djecu, a previše glasne igračke mogu da oštete sluh.

Dječiji bicikl jedan je od 2.435 proizvoda koji su prošle godine povučeni sa tržišta EU zbog njihove nebezbjednosti po djecu. 

Upozorenje svim evropskim državama stiglo je krajem 2014. godine putem portala RAPEKS, evropskog sistema za brzo uzbunjivanje. Građani EU obaviješteni su da ne kupuju dječiji bicikl jer sjedište može lako da se polomi i da povrijedi dijete.

Crnogorska tr­ži­šna in­spek­ci­ja za­bra­ni­la je nedavno pro­da­ju pre­no­si­vih dje­či­jih svje­tilj­ki zbog ozbilj­nog ri­zi­ka po zdra­vlje, či­ju je dis­tru­bu­ci­ju od ju­na 2013. go­di­ne vr­ši­la kom­pa­ni­ja Kon­kor­di­ja ko­merc iz Ul­ci­nja. 

Međutim, lampe su povučene tek 19 mjeseci nakon što je utvrđeno da nisu bezbjedne. 

Kako kažu u Centru za zaštitu potrošača, crnogorsko tržište je preplavljeno kineskim igračkama koje se prodaju jer su prilično jeftine.

– Ta­kve igrač­ke, ta­ko­zva­ne ki­ne­ske, mo­gu se na­ći svu­gdje. Na pr­vi po­gled se vi­di da su štet­ne i opa­sne su za dje­cu. Ko­li­ko pu­ta vam se de­si da vam bo­ja sa igrač­ke osta­ne na ru­ka­ma, uko­li­ko su vla­žne. Sma­tram da bi sve te igrač­ke tre­ba­lo za­bra­ni­ti – oci­je­ni­la je Olga Nik­če­vi­ć iz Centra za zaštitu potrošača. 

Ka­da se go­vo­ri o stva­ri­ma opa­snim po zdra­vlje dje­ce, Nik­če­vi­će­va je uka­za­la da je naj­če­šće ri­ječ o jef­ti­nim igrač­ka­ma ko­je se mo­gu na­ći u sva­koj rad­nji. 

– Ta oblast je ne­si­gur­na, ne­be­zbjed­na, to se vi­di go­lim okom. Ne­ma­mo ni­ka­kva is­tra­ži­va­nja u tom smi­slu, a lju­di se ne ža­le. Te jef­ti­ne igrač­ke ku­pu­ju si­ro­ma­šni lju­di i oni i ne zna­ju da tre­ba da se ža­le i da mo­gu da se ža­le, ni­ti zna­ju da je to opa­sno – ka­za­la je ona.

Na­đe­no 109 vr­sta opa­snih pro­iz­vo­da

U to­ku 2014. go­di­ne Tr­ži­šna in­spek­ci­ja je pro­na­šla 109 vr­sta opa­snih pro­iz­vo­da u ko­li­či­ni od 8.147 ko­ma­da, od če­ga je bi­lo 39 vr­sta opa­snih pro­iz­vo­da sa ozbilj­nim ri­zi­kom u ko­li­či­ni od 3.457 ko­ma­da (pre­no­sna dje­či­ja svje­tilj­ka, pre­no­sna rad­na lam­pa, ven­ti­la­to­ri, elek­trič­ne pe­gle, dje­či­ja odje­ća, svi­je­tle­ći lan­ci, elek­trič­na pe­gla za ko­su). Ka­ko su na­ve­li iz Tr­ži­šne in­spek­ci­je, in­spek­to­ri su iden­ti­fi­ko­va­li 70 vr­sta opa­snih pro­iz­vo­da ko­ji ne pred­sta­vlja­ju ozbi­ljan ri­zik u ko­li­či­ni od 4.690 ko­ma­da (na­o­ča­re za sun­ce, ven­ti­la­to­ri, elek­trič­ne pe­gle, plu­ta­ju­ća po­ma­ga­la, ras­klop­ni kre­ve­ti, pu­nja­či za ba­te­ri­je). Pri­vred­nim su­bjek­ti­ma je, ka­ko ka­žu, na­lo­že­no po­vla­če­nje ro­be iz pro­me­ta. 
– Traj­no je za­bra­njen pro­met opa­snih pro­iz­vo­da sa ozbilj­nim ri­zi­kom, dok je pro­met pro­iz­vo­da ko­ji ne pred­sta­vlja­ju ozbi­ljan ri­zik pri­vre­me­no za­bra­njen – do uskla­đi­va­nja sa za­htje­vi­ma bez­bjed­no­sti. U 10 slu­ča­je­va za 318 ko­ma­da na­lo­že­na je mje­ra opo­zi­va pro­iz­vo­da od kraj­njih po­tro­ša­ča – ka­za­li su u in­spek­ci­ji, na­vo­de­ći da su re­dov­no po­tro­ša­če oba­vje­šta­va­li o na­đe­nim opa­snim pro­iz­vo­di­ma, ob­ja­vlji­va­njem in­for­ma­ci­ja na veb-stra­ni­ci tr­ži­šne in­spek­ci­je i por­ta­lu www.po­tro­sac.me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com