Arapi odustali od Kraljičine plaže - Volim Podgoricu

Arapi odustali od Kraljičine plaže

Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odustala je od projekta Kraljičina plaža, saznaje televizija Pink. Čelnici budvanske i barske opštine kažu da će, ukoliko je tačno da su Arapi odustali od kupovine, šteta biti velika.

Arapi su donijeli odluku da odustanu od projekta Kraljičina plaža zbog višemjesečne kampanje kompromitacije Rojal grupe, kraljevske porodice i države od strane pojedinih visokih funkcionera, dijela medija i civilnog sektora, prenosi Pink.

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović i čelnik opštine Bar Zoran Srzentić saglasni su da će, ukoliko je tačno da je Rojal grupa odustala od te investicije, šteta za te dvije opštine biti velika.

“Ukoliko dođe do takve odluke, Opština Budve će pretpjeti značajnu kratokoročnu štetu u smislu prihoda koju je Budžetom za 2015. godinu računala da može realizovati od ovog posla koji su preko 11 miliona eura. Ali, po meni, još značajniju i dugotočniju štetu imaće poruka jednom investitoru koji je imao ovaj renome, jer je inspirisao veliku pažnju sa prostora srednjeg i bliskog Istoka na naš region, na Crnu Goru, na Budvu”, kazao je za TV Pink predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović.

Istakao je da su za Rojal grupom dolazili i neki drugi partneri i neki drugu članovi kraljevske porodice, koju su htjeli da usmjere svoj kapital tamo gdje je su i oni.

“Biće štete i za imidž Crne Gore kao investicione destinacije biti evidentna ukoliko se odustane od ovog posla”, smatra Rađenović.

Predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić je, takođe, istakao da je odudstajanje Rojal grupe jako loša poruka investitorima i da će se posljedice takve odluke sigurno u narednom periodu osjetiti.

“U ovom trenutku je teško govoriti o novim investitorima jer poruka da jedan ovakav investitor nije uspio da realizuje svoj projekat zbog naših unutrašnjih stvari je toliko loša poruka da će biti ograničavajući faktor za i druge investitore, a za nas velika šteta”, kazao je Srzentić.

Prema informacijama do kojih je došla TV Pink o tome je ambasada UAE obavijestila Vladu Crne Gore. Vijest je neprijatno iznenadila predstavnike opština Bar i Budva koje su od tog projekta trebalo da zarade preko 21 miliona eura.

Od odluke crnogorskog parlamenta zavisilo je da li će Rojal grupa sagraditi ekskluzivni turistički kompleks. Izgradnji se protivilia opozicija, a projekat je najviše “kočila” Socijaldemokratska partija iz vladajuće koalicije.

Kraljičina plaža je već duže vrijeme tačka sporenja DPS-a i SDP-a. U manjoj članici vladajuće koalicije imali su više primjedbi na taj aranžman.

U SDP-u smatraju da je pravno nemoguće dugoročni zakup, u konkretnom slučaju Kraljičine plaže, regulisati kupoprodajnim ugovorom, a nezadovoljni su i zbog cijene zemljišta koju je Uprava za nekretnine procijenila više nego što je predviđeno tim aranžmanom.

SDP se protivila da se zemljište između Bara i Budve, na kojem se prostire Kraljičina plaža, proda Rojal grupi za 50 eura po kvadratu. Iz te stranke su tražili da cijena kvadrata bude 90 eura.

Rojal grupa, prestižna i poznata kompanija koja ima mnogo investicionih projekata u različitim djelovima svijeta, jedina je dostavila ponudu na tender za lokalitet Kraljičina plaža, na razmeđi opština Bar i Budva, za koju je bila spremna da plati 21,2 miliona eura.

Tender za Kraljičinu plažu raspisan je krajem oktobra 2012. godine, a na prodaju je ponuđeno 423 hiljade kvadratnih metara zemljišta u Dubovici, od čega je 188 hiljada kvadrata u vlasništvu barske opštine, dok 230 hiljada kvadrata pripada Budvi.

Rojal grupa, sa sjedištem u Abu Dabiju, planirala je da na lokalitetu Kraljičine plaže u narednih osam godina izgradi luksuzni hotelski kompleks, vrijedan čak 180 miliona eura.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com