970x250

Fatalna žena kraljica Draga Mašin

300x250

Istoričar umetnosti Marina Lukić-Cvetić istraživala je život poslednje, kobne, kraljice dinastije Obrenović. Veliku pomoć istražiteljki pružio je Živan Negojević, čija je prababa bila kuma Dragi Mašin.

Draga je bila supruga inženjera Svetozara Mašina koji je, u to vrijeme, probijao put kroz Ibarsku klisuru. Tim povodom je kralj Milan Obrenović priredio bal kraljevačkom hotelu Pariz na kojem je plesao sa prelijepom inženjerovom suprugom. Mašin je proveo 15 godina na terenu u južnoj Srbiji, potom je i umro, a Draga postala dvorska dama kraljice Natalije. Bila je veoma lijepa i obrazovana: govorila francuski i njemački, svirala na klaviru, pisala poeziju, prevodila”, rekla je Marina Lukić za Politiku.

I dok je njen tadašnji suprug, Svetozar Mašin, boravio na terenu, u Draginom društvu često je bio izvjesni Mihailo Čebinac. Kad je Draga postala kraljica, Čebinac se hvalio kako je njihovo druženje, tokom njenog braka sa Mašinom, bilo “više od prijateljstva”, pa je, po nalogu kraljice, bio išiban i posle čega je zaćutao.

Ponešto od kraljičinih tajni sačuvano je u predanjima i u sveščici recepata za kolače koju je Draga poklonila kumovima i u koju su upisivani mnogi događaji.

Darivala je skupim poklonima manastire i crkve sa ciljem da produži dinastiju. Priča se i o tri lažne trudnoće u pokušaju da kralju Aleksandru “podari princa”.

“Na samom početku 20. vijeka, bile odnekuda dovedene dvije trudnice da kraljici rode sina, ali su obje rodile djevojčice. Draga je dala povelik novac kumovima da kopaju pet bunara kako bi došli do vode. Zauzvrat je jedna od kuma trebalo da tajno rodi budućeg princa, ali su, opet, ispale bliznakinje. I da ironija bude potpuna, ni u jednom od pet bunara nije nađena voda” otkrila je Marina Lukić-Cvetić za Politiku.

Foto: Wikipedia

Ipak, Draga Mašindeset godina starija od Aleksandra, sve je činila da je narod zavoli i prihvati kao srpsku kraljicu. Na kumovsku slavu je sjedjela za trpezu ne tamo gdje Njenom veličanstvu pripada, već gdje se našlo slobodno mjesto. Mnoštvo nepoznatih fotografija je čuvala (neke još čuva) kumovska familija, između ostalih i – sliku gole kraljiceDraga je dovela dvorskog fotografa Jovanovića u kuću svojih kumova i tu mu pozirala bez odjeće.

Znamo svi kako je fatalna kraljica Draga završila 11. juna (29. maja po julijanskom kalendaru) 1903. godine. Na kraju pomenute sveščice sa receptima, prijatelj Rafailovića, protojerej Savatije Božić je zapisao:“Kraljičina ljepota blistaće vječno”.

(Stil)

loading...
prikaži više

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close