MISTERIJA Zašto se krije izvještaj o padu helikoptera: Vučić: Bilo je tehničkih propusta - Volim Podgoricu

MISTERIJA Zašto se krije izvještaj o padu helikoptera: Vučić: Bilo je tehničkih propusta

Obje komisije koje ispituju pad helikoptera završile su izvještaje, ali javnost ni tri nedjelje kasnije ne zna šta je izazvalo udes i da li je bilo propusta u lancu komandovanja.

Tehnička komisija RV i PVO, koja se bavila uzrocima i okolnostima pada, juče je završila izvještaj i već danas će ga predati Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u kojem je već izvještaj komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

A upravo je general Diković, prema saznanjima „Blica“, spriječio da u javnost izađu detalji prvog, suštinski važnijeg izveštaja o poštovanju procedura pri angažovanju helikoptera iako je lično, dan poslije udesa, rekao da će javnost biti obavještavana o svim detaljima kako komisija do njih bude dolazila.
 

Dikoviću je, kako tvrdi izvor „Blica“, prikazan i snimak konferencije za novinare u Domu vojske 14. marta na kojoj to izgovara, ali je on ostao nepopustljiv.

– Nije želio da se objave čak ni imena članova komisije niti, recimo, podatak koga je sve komisija saslušala. A saslušala je sve koji su bili u lancu komandovanja to veče – kaže izvor „Blica“, ali ne precizira o kome je reč.

Činjenice

  • 13. mart Oko 22.31 helikopter Mi-17 srušio se kod Surčina. Poginulo sedam osoba.
  • 14. mart Formirane dvije komisije – za ispitivanje poštovanja procedura i za otkrivanje uzroka pada.
  • 18. mart Prva komisija završila rad, ali je izvještaj ostao tajna.
  • 20. mart Prvi izvještaj predat Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
  • 30. mart Tehnička komisija RV i PVO završila izvještaj o uzrocima i okolnostima pada

 

  • Detalje iz izvještaja do sada je iznosio samo premijer Aleksandar Vučić, a ministar odbrane Bratislav Gašić juče je na konkretno pitanje može li, zbog porodica poginulih, da kaže tačan dan kada će podaci iz izvještaja biti javni odgovorio da to nije u njegovoj nadležnosti, i da će javnost biti upoznata sa izvještajem čim komisija bude završila rad.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo, pozivajući se na interno uputstvo Ministarstva, da je ta stvar sada u nadležnosti Tužilaštva.

Na to je reagovao povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocijenivši da interni akt Ministarstva nikako ne može da bude jači od slova zakona, te da taj izvještaj ne može da bude tajna. U Tužilaštvu kažu da se zasad neće oglašavati, a da će, kada im stigne drugi izvještaj, odlučiti da li će ih objaviti.

 Tehnička komisija RV i PVO, kako je saopšteno, „došla je do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke“, a sve to navedeno je u izveštaju „s kompletnom pratećom dokumentacijom od oko 500 stranica“. U komisiji su bili pripadnici više institucija Vojske i Ministarstva odbrane.

Ministastvo najavilo za danas izveštaj na 500 strana

 Komisija za osnovno ispitivanje udesa vojnog helikoptera 13. marta, koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, danas će predati izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, najavilo je Ministarstvo odbrane.

 Više javno tužilaštvo je zahtjevom od 16. marta tražilo “svu dokumentaciju sačinjenu u vezi sa kritičnim događajem, prije svega nalaze komisija koje su formirane da ispitaju uzroke koji su doveli do nastanka pada vojnog helikoptera HT-48”, kada je poginulo sedam osoba, navedeno je u saopštenju.

 “Komisija je došla do svih podataka na osnovu kojih je izvršila analizu i izvela zaključke, a izvještaj sa kompletnom pratećom dokumentacijom ima oko 500 stranica”, kaže se u saopštenju.

 Komisiju su činili pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Vojnotehničkog instituta, Tehničkog opitnog centra, Vazduhoplovnomedicinskog instituta, Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Vučić: Bilo je tehničkih propusta

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio juče da je pročitao i drugi izvještaj o padu helikoptera i da tamo „nema Bog zna šta spektakularno“. U izvještaju, kaže, postoje dvije važne stvari koje će javnost saznati. Vučić je rekao da je „sigurno da je bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu odlučujuće doprinijeli nesreći“. Premijer se nada i da će detalje o nesreći saopštiti ljudi iz tužilaštva. „Što se mene tiče, Tužilaštvo može da objavi izvještaj bilo kad. Vi ih pozovite. Pitajte tužioce, mogli su da ih objave kad god. Ja ne smijem da ih pozovem jer je to nezavisno tijelo“, kazao je Vučić.

(Izvor: Blic)

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com