NASA testira “leteći tanjir” - Volim Podgoricu

NASA testira “leteći tanjir”

Prvi astronauti koji budu sletjeli na Mars neće koristiti uobičajeni padobran, niti uobičajenu zaštitu od toplote. Prilikom ulaska u gornju atmosferu Crvene planete usporiće ih velika struktura na naduvavanje u obliku letećeg tanjira.

Riječ je o nadzvučnom usporivaču niske gustine (Low-Density Supersonic Decelertor, LDSD), čije će najnovije testiranje Nasa obaviti u junu.
Danas je planiran test okretanja u Laboratoriji za mlazni pogon u Kaliforniji, koji će biti uživo emitovan na sajtu Ustream, a gledaoci će moći da postavljaju pitanja na Tviteru preko heštega #AskNasa.

Poslije toga će letjelica biti transportovana do američke vojne baze na havajskom ostrvu Kauaji, gdje će biti testirana u junu.

Kako je saopštila Nasa, LDSD će omogućiti bezbijedno spuštanje veće količine tereta na površinu Marsa i druga nebeska tijela koja imaju atmosferu.

LDSD je širok 4,6 metara i težak 3.200 kg. Zemlja ima relativno gustu atmosferu tako da prilično lako možemo da se spustimo padobranom na njenu površinu. Atmosfera na Marsu je, međutim, mnogo ređa, tako da padobrani moraju biti veći kako bi se obezbijedio dovoljan otpor i bezbijedno slijetanje.

Roveru “Kjuriositi” je, na primjer, zbog njegovih dimenzija bio potreban inovativni metod slijetanja, ali budući da ta tehnologija još nije bila spremna, Nasa je za njegovo spuštanje razvila sistem koji koristi rakete poznate kao “nebeski kran”.

 

LDSD je alternativno rješenje koje će omogućiti spuštanje većeg tereta od sonde “Kjuriositi”, na primjer, opreme za misije s posadom.

Prije nego što bude odlučeno da li će LDSD biti korišćen u budućim misijama na Mars, u junu će biti obavljena četiri testa iznad havajskog ostrva Kauaji.
Juna 2014. obavljen je djelimično uspješan test, mada se jedan padobran zbog jakih sila pocijepao nakon što se otvorio.

 

LDSD se sastoji od dve inovativne tehnologije.
 

Nadzvučni aerodinamički usporivač na naduvavanje (SIAD) je velika vazdušna kočnica u obliku prstena, koja se aktivira tokom leta i usporava letjelicu. Druga je tzv. “nadzvučni padobran”, dvostruko veći od padobrana koji je korišćen prilikom spuštanja rovera “Kjuriositi” na površinu Marsa.
(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com