Poznata hrvatska teniserka na “prosjačkom štapu” zbog kredita u “švajcarcima”! - Volim Podgoricu

Poznata hrvatska teniserka na “prosjačkom štapu” zbog kredita u “švajcarcima”!

Bivša slavna teniserka tužbom pokušava zaustaviti izvršenje koje je banka pokrenula zbog 1,2 miliona CHF duga.

– Stan na Trgu bana Jelačića 3 jedina je moja nekretnina. Potrebna je za stanovanje meni i mojoj porodici, i to je samo jedan od razloga zašto smatram da je izrvšenje nad stanom nedopustivo – smatra nekadašnja slavna teniserka Iva Majoli, koja se zbog niza pogrešnih poslovnih poteza našla na udaru tužbi i zaplijena.

U konkretnom predmetu na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu Iva Majoli tuži Hypo Alpe-Adria Bank iz Zagreba. Banka traži povrat novca u iznosu od 1,242.312 švajcarskih franaka i 942 kune, sve uvećano za zatezne kamate.

Malo dijete

Pravni zasupnik poznate teniserke u tužbi piše kako je na istom sudu pokrenut drugi postupak nad nekretninama u vlasništvu Tenis centra Iva Majoli, što je jedina poslovna aktivnost Ive Majoli. Ako bi se oba izvršna postupka sprovela odjednom, onemogućilo bi se i njeno poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, kao i potreba njezine porodice, uključujući malo dijete.

Majoli je založila sporni stan 2007. kao osiguranje kredita koje je dobila više puta u razdoblju od 2004. do 2007. Banka tvrdi da ima nepodmirena potraživanja s osnova ugovora o kreditu od 2006. u iznosu od 13.890 švajcarskih franaka i po osnovu ugovora o kreditu iz 2004. u iznosu od 628.421 CHF. No teniserka to poriče.

Nepropisna kamata

Tvrdi da rate dospijevaju u mjesečnim anuitetima, i to do 2032. pa joj nije jasno na koji je način banka u cijelosti obračunala predmetne rate kao dospjele budući da sporazum osiguranju nije raskinut, a to je jedina okolnost uslijed koje bi se cijeli ostatak glavnice mogao obračunati.

– Rješenje o izvršenju izdano je protivno prisilnim propisima jer se izvršni postupak može pokrenuti samo u odnosu na neplaćene anuitete – ističe Iva Majoli u svojoj tužbi.

Zanimljiv dio tog dokumenta je i onaj koji se odnosi na valutu kredita.

– Ni sporazumom o osiguranju ni ugovorom o kreditu nije ugovoreno da je rata na bilo koji način određena u hrvatskim kunama, već isključivo u švicarskim francima i eurima.

Stoga izvršitelj nije ovlašten zahtijevati zakonsku zateznu kamatu, već kamatu na oročenu deviznu štednju po viđenju. Banka stoga ne može od slučaja do slučaja, shodno svojim potrebama, isti kredit tretirati kao kunski odnosno devizni, kaže se u tužbi.

Advokat Ive Majoli dodaje da je ugovorom o kreditu iz 2006. ugovoren devizni kredit u iznosu od 400.000 eura, a ugovorom o kreditu od travnja 2004. devizni kredit od 450.000 eura. Shodno tome nije jasno kako banka obračunava potraživanje u švajcarskim francima, što je nepovoljno za tužiteljku i čime je oštećena za pola milijuna eura (uslijed rasta kursa švicarskog franka).

Povoljniji kurs

– Izričito je ugovoreno da će se obračun kredita vršiti u eurima ili švajcarcima, ovisno o tome kurs koje valute bude povoljniji za tužiteljku. Ovakvim postupanjem banka postupa protivno dobrim poslovnim običajima i načelu savjesnosti i poštenja – kaže zastupnik Ive Majoli, zagrebački advokat Boris Kelemen.

(Izvor: Jutarnji.hr) 

3 komentara

  1. I feel that is among the so much significant info for me. And i am happy studying your article. But should observation on some normal issues, The website taste is great, the articles is actually great . Excellent activity, cheers.

  2. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

  3. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to express that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not fail to remember this web site and provides it a glance regularly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com