Prošle godine 110.000 turista posjetilo NP Durmitor - Volim Podgoricu

Prošle godine 110.000 turista posjetilo NP Durmitor

Nacionalni park Durmitor bilježi rekordnu posjećenost tokom 2014. godine za čije vrijednosti je bilo zainteresovano oko 110.000 posjetilaca, saopšteno je na 32. sjednici Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Izgrađen je i opremljen Centar za posjetioce i dva kontrolno-naplatna punkta u NP Prokletije, zatim uspostavljena je fly fishing zona na rijeci Tari, rekonstruisan je Centar za posjetioce i edukativne staze oko Biogradskog jezera, kao i uspostavljanje novih staza za pješačenje u NP Lovćen i staze za hodanje na krpljama u NP Durmitor. 

Takođe su sprovedene mjere bolje kontrole naplate ulaznica, kao i formiranje dva naplatna punkta u NP Durmitor i Biogradska gora, što je i pored loših meteoroloških uslova doprinijelo boljoj naplati ulaznica od 14 odsto na nivou parkova. 

“Operacionalizacijom višegodišnjih i godišnjih planova i programa upravljanja, te koordinisanim rukovodstveno-organizacionim aktivnostima tokom prošle godine minimizirani su negativni efekti koje je produkovao opšti privredni ambijent kao i loši meteorološki uslovi u predsezoni, limitirano je finansiranje programa za poboljšanje infrastrukturne osnove i funkcionisanje sistema zaštite, ostvareno je održivo korišćenje dobara i pružanje turističkih usluga uz podizanje nivoa kvaliteta promocije, te efikasnije korišćenje donatorskih sredstava koja su kroz realizaciju konkretnih projekata doprinijela ukupnom kvalitetu ponude parkova, novoj infrastrukturi i turističkom proizvodu”, zaključeno je na sjednici. 

Dosadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta, izvršeno je bazično istraživanje o distribuciji i trendu populacija 12 sisara u tri nacionalna parka, a tokom prošle godine izvršena je nabavka i postavljanje deset foto-zamki za identifikaciju prisustva krupnih sisara na pojedinim lokalitetima. Dobijeni podaci treba da daju jasne pokazatelje o broju, prisutnosti ili eventualnoj odsutnosti vrste balkanskog risa i drugih populacija krupnih sisara na prostoru parkova. 

“Tokom prošle godine ostvarena je dobra međunarodna saradnja, pa je JPNPCG postalo član Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) čime je preuzelo obavezu aktivnog učešća u sprovođenju zajedničkog IUCN-ovog programa u sferi zaštite prirode. Kroz realizaciju regionalnog Projekta Parkovi dinarskog luka formirana je Mreža zaštićenih područja Dinarida sa sjedištem u Podgorici kojoj je do danas pristupilo 49 predstavnika zaštićenih područja regiona. Osnovni ciljevi Mreže su aktivno učešće u unapređenju zaštite, razvoja i upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima na prostoru Dinarskog luka i poboljšanje saradnje”, piše u saopštenju. 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com