RODITELJI U DILEMI: Vakcina ili ne? - Volim Podgoricu

RODITELJI U DILEMI: Vakcina ili ne?

Koliko je vakcinisane djece u Crnoj Gori bilo u prošloj godini, znaće se krajem maja. Podaci Instituta zajavno zdravlje za djecu rođenu 2012. godine pokazuju daje MMR vakcinu (protiv malih boginja, zauški i rubeole) u našoj zemlji primilo 3,5 odsto manje djece u odnosu na onu koja su rođena dvije godine ranije.

Protiv te vakcine mjesecima se vodi globalna kampanja, u kojoj se navodi čak da izaziva autizam.

U Udruženju Roditelji smatraju da je ta kampanja “rezultat zabrinutosti roditelja, kao i nedovoljne transparentnosti zdravstvenog sistema po ovom pitanju, i to na jasnom i razumljivom jeziku”.

“Veliki broj roditelja svakodnevno se javlja sa nedoumicama i strahovima. To znači da nemaju dovoljno informacija na raspolaganju, ali i da su zbunjeni onim sto pročitaju u medijima ili čuju od drugih roditelja. Sa druge strane, nemaju mogućnost razjašnjenja od stručnih lica, ili ne u dovoljnoj mjeri”, kazali su Pobjedi iz Udruženja.

Stoga je, kako su naglasili, u Crnoj Gori, neophodno sprovesti sveobuhvatnu kampanju koja bi za cilj imala informisanje javnosti, prvenstveno roditelja, o svim aspektima vakcinisanja, ne samo o prednostima, već i o rizicima.

“Roditelji treba da imaju pravo na punu informisanost, a situacija je takva da se do informacija dolazi samo na ličnu inicijativu roditelja kod zdravstvenih radnika i uz veliku upornost”, naveli su iz Udruženja.

Nadležni su, dodaju, dužni da daju sveobuhvatne podatke koji mogu pomoći roditeljima da saznaju ono što se odnosi na zdravlje njihove djece.

“Čvrsto vjerujemo da sveobuhvatna kampanja informisanja društva u cjelosti, a posebno roditelja, može doprinijeti razvoju dobre saradnje između medicinskih radnika i roditelja, dok je poštovanje propisa od izuzetne važnosti za održavanje povjerenja u odnosu”, naglasili su u Udruženju.

Podsjetimo, direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić kazao je ranije Pobjedi da je nevakcinisanje djece izuzetan rizik, na koji nema pravo ni zdravstveni sistem, pa ni roditelji. On je rekao “da niko ne smije da izloži dijete riziku od oboljenja koja su spriječena imunizacijom”.

Komenatrišući negativnu kampanju o vaakcinaciji, Kavarić je kazao da se radi o neprovjerenim informacijama „koje su zapljusnule laičku javnost i svijest svih roditelja.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com