NAŠE PARE Lopovluk u Savezu sindikata CG konačno dobio broj u Tužilaštvu - Volim Podgoricu

NAŠE PARE Lopovluk u Savezu sindikata CG konačno dobio broj u Tužilaštvu

Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina formiralo je predmet povodom negativnog revizorskog izvještaja o finansijskom i knjigovodstvenom poslovanju Saveza sindikata Crne Gore u 2013. godini, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

“Prema izvještaju koji je VDT dostavljen iz Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina povodom izvještaja preduzeća Reviko o urađenoj reviziji finansijskih iskaza SSCG za period od 1. januara do 15. novembra 2013. godine, u Odjeljenju je formiran predmet”, rekli su iz Tužilaštva Pobjedi.

Radi provjere navoda iz tog izvještaja, koji je 16. oktobra prošle godine dostavio generalni sekretar Marko Nikčević, 19. novembra prošle godine su iz Odjeljenja od Uprave policije zahtijevali prikupljanje potrebnih obavještenja koja, kako se navodi, Tužilaštvu još nijesu dostavljena.

Iz Sindikata je ranije saopšteno da su Vrhovnom državnom tužiocu podnijeli revizorski izvještaj na ocjenu i na pokretanje postupaka protiv nepoznatih osoba zbog činjenice da je deficit u budžetu SSCG dva miliona eura.

“Podnijeli smo krivične prijave zbog falsifikovanja pečata, lažnog predstavljanja, obmanjivanja javnosti, kao i 12 krivičnih prijava zbog utaje članarina. Teško je nešto što se decenijama radilo istjerati na čistac”, kazao je ranije Nikčević.

On je rekao da u svemu što se prethodnih godina radilo u SSCG ima prizvuka kriminala.

“Neću da idem do organizovanog kriminala, ali vidjećemo da li ima i tih elemenata”, poručio je Nikčević.

Pobjeda piše da je lista neregularnosti u Sindikatu proširena je i izvještajem nezavisnog revizora o poslovanju podgoričkog sindikata, koji je ukazao na brojne nepravilnosti.

Predsjednik Povjereništva sindikata Glavnog grada, Miodrag Đukanović kazao je ranije da je revizija pokazala da je Povjereništvo izdvojilo 80 hiljada eura za stambeni kredit, a da se ne zna na koji period, pod kojom kamatnom stopom i pod kojim uslovima, a nijedan cent nije vraćen.

Prema njegovim riječima, potrošeno je 219,96 hilajda EUR u gotovini, a da za taj trošak ne postoje nikakva dokumenta.

“Dobar dio sredstava je pronađen na osnovu materijalnih troškova, koji nijesu pravdani na valjan način. Preduzećima je isplaćeno 55,82 hiljade eura, a niko ne zna ni kome, ni zašto. Isplaćivane su i razne stipendije u iznosu od 613,69 hilajda eura”, rekao je Đukanović.

Tužilaštvu se obraćala i grupa sastavljena od članova starog rukovodstva SSCG, koje predvodi generalni sekretar Duško Zarubica. On je prijavio da je postavljeno obezbjeđenje ispred Saveza sindikata i da im se ne dozvoljava da uđu u zgradu, u svoje kancelarije.

Članstvo 14 granskih sindikata i osam sindikalnih povjereništava su sredinom oktobra prošle godine izglasali nepovjerenje Nikčeviću. Za generalnog sekretara izabrali su Zarubicu.

(rtcg) 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com