Home / ŽIVOT + / Alternativa / NEVJEROVATNO OTKRIĆE: Lek iz 9. vijeka eliminisao “neuništivu bakteriju” otpornu na najjače antibiotike!

NEVJEROVATNO OTKRIĆE: Lek iz 9. vijeka eliminisao “neuništivu bakteriju” otpornu na najjače antibiotike!

Srednjovjekovni antibiotik “očni melem” pokazao se izvrsnim u eliminaciji stafilokoka i drugih bakterija otpornih na antibiotiike.

Recept za liječenje infekcije oka koji je pronađen u anglosaksonskom rukopisu “Bolds ličbuk” iz 9. vijeka, pokazao se izvrsnim u eliminaciji superbakterija otpornih na antibiotike, rekli su britanski istraživači.

Naučnici su proučavali lijek iz starog rukopisa, čiji su sastojci bijeli luk, crni luk ili praziluk i goveđa žuč i bili su zaprepašćeni kada su vidjeli da je ova mješavina skoro potpuno eliminisala takozvanu zlatnu stafilokoku, gram-pozitivnu kuglastu bakteriju, poznatu kao MRSA.

Recept za lijek pronađen je u staroengleskom medicinskom rukopisu “Bolds ličbuk”, u kojem se nalaze instrukcije za različite bolesti. Rukopis se čuva u Britanskoj biblioteci.

Ekspert za stari anglosaksonski jezik, doktor Kristina Li sa Univerziteta Notingam, prevela je recept za “očni melem” i prema njenim riječima, to govori da su ljudi sprovodili detaljna naučna istraživanja nekoliko vjekova prije otkrića bakterije.

Naučnici su analizirali pojedinačno sastojke lijeka i smjesu u celini i utvrdili su da je ovaj lijek ubio oko 90 odsto MRSA bakterija.

Tim će svoj rad predstaviti na Godišnjoj konferenciji društva za opštu mikrobiologiju u Birmingemu.

Vjeruje se da “Bolds ličbuk” sadrži neke važne lekcije za modernu borbu sa otpornim mikrobima.

(Izvor: Blic online)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com