PAŽNJA! Počela kampanja “Pojas za sve” - Volim Podgoricu

PAŽNJA! Počela kampanja “Pojas za sve”

Saobraćajna policija će u aprilu intenzivnije kontrolisati zakonsku odredbu po kome je obavezno vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilima kako bi skrenula pažnju na bezbjednost putnika, saopšteno je iz Uprave policije.

Na konferenciji za novinare povodom početka kampanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja „Pojas za sve“, poručeno je da se rizik po život putnika kada koriste pojas smanjuje za 50 odsto.

„Akcija ima za cilj obavezno korišćenje sigurnosnog pojasa na svim mjestima u vozilu na kojima su oni ugrađeni i obaveznog korišćenja sigurnosnog sjedišta za prvoz djece“, kazao je rukovodilac Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Uprave policije, Dragan Klikovac.

Prema njegovim riječima, akcija će imati dva dijela: preventivno-edukativnu kampanju u raspodjeli oko 30 hiljada flajera koje će podijeliti saobraćajna policija i 40 hiljada flajera koji će biti podijeljeni putem dnevnih novina.

Kako je rekao, biće i emitovan promotivni spot na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

„Osim preventivnih aktivnosti koji će biti realizovane od službenika saobraćajne policije biće primijenjene i represivne mjere u sankcionisanju svih koji ne budu poštovali pravila koja su propisani Zakonom o bezbjednosti saobraćaja“, poručio je Klikovac.

On je kazao da se nada da će nakom sprovedene akcije dobiti zadovoljavajući nivo onih koji koriste sigurnosne pojaseve i koriste bebjednosno sjedište za dijete.

„U tu svrhu smo sproveli monitoring kojim evidentiramo broj vozača i saputnika u vozilima koji koriste pojas u periodu prije početka akcije, tokom i nakon sprovedene akcije da bi znali kakve rezultate smo postigli“, naveo je Klikovac.

On je kazao da je značajnu pomoć za realizaciju ove akcije obezbijedio Nacionalni biro osigurača Crne Gore.

Izvršni direktor Boris Šaban je kazao kako je taj Biro prepoznao značaj ove akcije, jer doprinosi povećanju nivoa opšte kulture i bezbjednosti saobraćaja u državi.

Prema njegovim riečima, bitno je djelovati preventivno i edukativno u cilju povećanja nivoa opšte kulture građana.

„Cilj kampanje nije puko sprovođenje zakona već bezbjednost”, dodao je Šaban.

On je zaključio da je pored svih relevantinh institucija bitno da i građani daju svoj doprinos.

Odgovarajući na pitanje o tome da su među vozačima koji krše Zakon ministri, funkcioneri, političari, Klikovac je kazao da nema broj koliko je njih sankionisano. 

„Nemali broj funkcionera je sankcionisan jer smo prije godinu i po započeli intenzivnu kontrolu službenih vozila“, kazao je Klikovac.

On je upozorio da svi u vozilu moraju biti vezani, da to nije novina već zakonska odredba koja se nije striktno primjenjiala. 

„Kazne su iste bilo da se putnici voze na prednjm ili zadnjem sjedištu i iznose 40 eura“, kazao je Klikovac.

(rtcg) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com