PLANULO NAFTNO NALAZIŠTE U MEKSIKU Buktinja izvan kontrole, evakuisano 300 radnika, ima i mrtvih - Volim Podgoricu

PLANULO NAFTNO NALAZIŠTE U MEKSIKU Buktinja izvan kontrole, evakuisano 300 radnika, ima i mrtvih

Meksička državna naftna kompanija Pemex objavila je u srijedu da je 300 radnika evakuisano s naftne platforme na obali savezne države Campeche u Meksičkom zalivu, najvećem nalazištu nafte u toj državi i regiji gdje se 2010. dogodila najveća naftna ekološke katastrofa američke istorije.

Pemex je na Twitteru objavio da je vatra izbila na platformi Abkatun u ranim jutarnjim satima u srijedu i da požar gasi osam vatrogasnih brodova. Tek poslije su objavili informacije o žrtvama – jedna osoba je poginula, a 16 ih je završilo u bolnici.

Prema lokalnim medijima, požarom je pogođen dio za smještaj zaposlenih koji rade na platformi Abkatun uz obale meksičke države Campeche na poluostrvu Jucatan.

 Rojters javlja da je platforma Abkatun proizvela u 2013. manje od 300.000 barela na dan.

Meksički zaliv bio je poprište najveće ekokatastrofe u toj regiji izazvane eksplozijom naftne platforme Deep Water Horizon uz obalu američke savezne države Louisiane 2010., pri čemu je 11 radnika poginulo, a nafta se mjesecima izlivala iz bušotine.

Britanski naftni div BP pristao je za tragediju Deep Water Horizona isplatiti 7,8 milijarda dolara odštete zbog zagađenja, a američka kompanija Halliburton, koja je osiguravala cement za gradnju bušotine, 1,1 milijardu dolara jer je uništila kompjuterske simulacije koje su inženjeri izradili nakon nesreće.

Dugotrajno izlivanje nafte iz buštoine uništilo je riblji fond, zagadilo obalu i dugoročno ugrozilo ribarstvo.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com