CRNAGORAPUT će održavati puteve još pola godine za 5 miliona evra - Volim Podgoricu

CRNAGORAPUT će održavati puteve još pola godine za 5 miliona evra

Tender za održavanje puteva u Crnoj Gori je vrijedan čak 38 miliona eura za četiri godine, i smatra se veoma atraktivnim za kompanije niskogradnje.

Kompanija Crnagoraput će, u narednih pola godine, održavati puteve u Crnoj Gori, odlučila je Vlada. Na ovaj način država je produžila ugovorom sa pomenutom kompanijom koja će održati puteve za mjesečnu cijenu od oko 828 hiljada eura. Tehnički gledano, Crnagoraput će nastaviti da održava puteve nakon potpisivanja Aneksa Ugovora koji važi od 1.aprila do 30. septembra.

„Predloženi Aneks Ugovora zaključuje se na osnovu Zakona o putevima kojim je propisano da ukoliko ne dođe do zaključivanja novog ugovora, organ uprave mora obezbijediti privremeno finansiranje radova na održavanju i zaštiti državnih puteva, najmanje u visini utrošenih sredstava u posljednjem kvartalu prethodne godine, do zaključenja ugovora za tekuću godinu.

Kako je vrijednost mjesečne rate i planiranih radova na nivou od 1/12 godišnje vrijednosti ugovora potrebno je vrijednost ugovora za ovaj period uvećati za iznos od 4,96 miliona eura (828.272,75 eura x 6 mjeseci). Sredstva potrebna za isplatu po ovom Aneksu su za 2015. godinu obezbijeđena u budžetu Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Da bi ovakav Aneks bilo moguće zaključiti potrebno je da Vlada donese Zaključak kojim bi se omogućilo potpisivanje Aneksa VI na period od 1.04.2015.godine do 30.09.2015.godine na vrijednost od 4, 9 miliona eura, piše u vladinoj Informaciji. Aneks Ugovora je bilo neophodno potpisati jer od 1.aprila niko ne održava puteve, a prošlogodišnji tender nije okončan zbog žalbe upravo Crnagoraputa.

“Dana 18.11.2014.godine Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – Direkcija za saobraćaj je objavila novi poziv za izbor najpovoljnije ponude za ustupanje izvođenja radova – redovno održavanje i zaštita državnih puteva za period od 4 godine sa procijenjenom vrijednošću od 38 miliona eura sa datumom otvaranja ponuda na dan 26.12.2014.godine.

Dana 16.12.2014. godine jedan od zainteresovanih ponuđača (Crnagoraput AD Podgorica) se žalio Komisiji za kontrolu javnih nabavki na sam postupak javnih nabavki po čijoj žalbi je Komisija dana 30.12.2014. godine donijela rješenje kojim je odbijena žalba žalioca.

Nastavljen je postupak na taj način što je određen novi datum otvaranja ponuda na dan 13.02.2015. godine. Na otvaranju ponuda učestvovala su tri ponuđača od kojih je jedan od ponuđača (Crnagoraput AD Podgorica) dana 23.02.2015.godine podnijela žalbu na Zapisnik sa otvaranja ponuda.

Žalba se nalazi u Komisiji za kontrolu javnih nabavki i po istoj još nije odlučeno. Kako zbog svih ovih momenata nije bilo moguće izabrati novog izvođača i sklopiti ugovor, potrebno je zaključiti novi Aneks ugovora na period do 6 (šest) mjeseci u kojem periodu bi trebali dobiti novog izvođača”, navodi se Informaciji. Podsjetimo, prije devet godina Crnagoraput je privatizovan od strane austrijskog Štrabaga, koji je od 1000 radnika, preciznije od 1300 u sezoni sveo na broj od 250.

(analitika) 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com