DRŽAVA JE SJEVERU “MAĆEHA” Bježi se glavom bez obzira! - Volim Podgoricu

DRŽAVA JE SJEVERU “MAĆEHA” Bježi se glavom bez obzira!

Sjever Crne Gore će, sudeći po najnovijim istraživanjima, i podacima Zavoda za statistiku, za koju godinu i sasvim ostati bez – ljudi. Uprkos prirodnim resursima, idealnim za razvoj turizma i poljoprivrede, kao i retoričkom zalaganju države za razvoj ovog dijela države, sjeveru je sve lošije. “Sjevernjaci”, naročito oni mlađi, traže način da pobjegnu “glavom bez obzira”, i to najviše van Crne Gore, a u najmanju ruku da se presele južnije, u Podgoricu ili na Primorje. 

U Crnoj Gori, za razliku od prakse u svijetu, ne važi krilatica “što južnije, to tužnije”, već sasvim obratno. 

U prva dva mjeseca 2015. godine, prema najnovijim podacima MONSTAT-a, 179 građana se iselilo sa sjevera države.

Tokom januara i februara ove godine iz Bijelog Polja je otišlo 79 stanovnika, Nikšića 65, Berana 50, Pljevalja 33… 

NVO Euromost, na osnovu istraživanja, zaključuje da su glavni razlozi iseljavanja sa sjevera države nezaposlenost i neravnomjerna raspodjela državne pomoći.

Koliko se državna pomoć na regione neravnomjerno raspoređuje govore i podaci koje je obradila NVO Euromost gdje se svake godine za sjeverni region odvaja državna pomoć u prosjeku 1,8 odsto i pored toga što sjeverni region pokriva 53 odsto područja Crne Gore.

Prema podacima Euromosta u 2013. godini sjevernom regionu je dodjeljeno preko milion i sedam stotina hiljada eura državne pomoći, tačnije 1.792.722,23 eura ili 1,79 odsto, dok je samo Podgorici te godine dodijeljeno preko osamdeset osam miliona eura, tačnije 88.869.462,40 eura ili 88,60 odsto.

Anketa koju je u periodu od 20. do 25. marta ove godine sprovela ova NVO u Bijelom Polju, Beranama i Rožajama pokazala je da 93 odsto građana sa sjevera Crne Gore razmišlja kako da se prehrani.

Sprovedena anketa je pokazala da se građani na sjeveru Crne Gore susrijeću sa teškom socijalno ekonomskom situacijom i da sada samo razmišljaju kako će prehraniti porodice. 

Njih 72,9 odsto bi se, da su u mogućnosti, sada iselili iz sjevernog regiona i prešli u neku od država EU, ili se preselili prema Podgorici ili južnim primorskim opštinama. Njih 10,5 odsto se ne bi iselilo, dok njih 16,6 odsto nije htjelo da se izjasni.

Građani smatraju da je uzrok teškoj ekonomskoj situaciji i zapostavljenosti sjevernog regiona.

“Na pitanje da li je sjever Crne Gore zapostavljen, 89,9 odsto se izjasnilo da je zapostavljen, njih 2,2 odsto da nije zapostavljen, dok 7,9 odsto se nije htjelo izjasniti“, pokazala je anketa.

Prema podacima Monstata, u prva dva mjeseca ove godine u Andrijevicu su se doselila dva stanovnika, a osam se iselilo. U Baru je evidentirano 58 doseljenih, 47 iseljenih, Beranama 21 doseljen, 50 iseljenih, Bijelom Polju 36 doseljenih , 79  iseljenih, Budvi  52 doseljena i 20 iseljenih.

Na Cetinje se doselilo  sedam, a odselio 21 stanovnik.

U Danilovgradu i Herceg Novom zabilježen je jednak broj doseljenih i odseljenih. Tokom januara i februara u Danilovgrad se doselio   31 stanovnik , koliko se i iselilo. U herceg Novi se doselio 21 stanovnik i sto toliko ga je napustilo.

Iz Kolašina se za dva mjeseca iselilo 19 žitelja, a doselilo tri. Iz Kotora se iselilo 25 građa, a doselilo 23, Mokovca 21, dok se doselilo četvoro.

U Nikšić  se doselilo 56 stanovnika, iselilo 65. U najmalđu CG optštinu Petnjicu, niko se nije dosleio, dok su je napustila dva stanovnika.

U Plavu je 12 doseljenih i  17 iseljenih, Pljevljima 10 doseljenih, a 33 iseljena, Plužinama pet doseljenih, i 14 iseljenih, Podgorici 263 doseljena stanovnika, a 121 iseljen, Rožjama 12 doseljenih i 23 odseljena. 

U Šavniku jedan doseljen a 11 odseljenih, Tivtu 27 doseljenih i 10 iseljenih, Ulcinju 16 doseljenih, a 14 iseljenih i Žabljaku dva doseljena a sedam iseljenih stanovnika.

2 komentara

  1. Consequently every instant a mysterious unknown phone number bothers character otherwise possibly both of your loved ones, further merely attempt that stumble on the cellular phone call essentials and the backing of a overturn cellphone lookup service.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com