Internet platforma za bezbjedno novinarstvo - Volim Podgoricu

Internet platforma za bezbjedno novinarstvo

Savjet Evrope, u saradnji sa pet partnerkih organizacija, pokrenuo je danas internet platformu u cilju zaštite novinarstva i promovisanja bezbjednosti novinara, obajvljeno je na sajtu te institucije EU.

Preko platforme, partnerske organizacije- ‘Article 19’, Udruženje evropskih novinara, Evropska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara i Reporteri bez granica, izdaće upozorenje u vezi pretnji slobodi medija i o tome će obavijestiti institucije Savjeta Evrope.

Platforma je dizajnirana da olakša proces objedinjavanja, obradu i distribuciju činjeničnih informacija, verifikovanih od strane partnera, u vezi ozbiljnih fizičkih prijetnji novinarima i drugim medijskim radnicima, prijetnji o tajnosti medijskih izvora, kao i u vezi političkih ili pravosudnih zastrašivanja.

Platforma će omogućiti Savjetu Evrope da istakne ozbiljnu zabrinutost u pogledu medijskih sloboda i prava novinara, da bi se efikasnije reagovalo na te prijetnje i da bi se pokrenuo dijalog sa državama članicama zainteresovanih za moguća rješenja i mjere zaštite. Aktivnosti Savjeta Evrope koje će uslijediti nakon toga takođe će biti uključene na platformi.

Širom Evrope, novinari i ostali medijski radnici se fizički i verbalno napadaju, maltretiraju, pritvaraju i, u najgorem slučaju, ubijaju zbog svog rada ili izvještavanja.

Uznemiren upravo takvim stanjem, Savjet Evrope, zajedno sa partnerskim organizacijama, odlučio je da pokrene tu platformu potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com