KAKO DA PREĐETE STOTU? To nema veze sa ishranom - Volim Podgoricu

KAKO DA PREĐETE STOTU? To nema veze sa ishranom

Poslije smrti 117-godišnje Japanke Misao Okave, najstarija osoba na svijetu je Amerikanka Gertruda Viver, rođena 1898. godine, koja će 4. jula napuniti 117 godina.

 

Sada su troje najstarijih ljudi na planeti, čiju je dob potvrdila Ginisova knjiga rekorda, Amerikanci, a van SAD samo je još jedna živa osoba rođena u 19. veku, Italijanka Ema Morano, ali su sve, osim Gertrude, rođene 1899. godine.

I sve su žene!

Gertruda, ćerka najamnika koji su iskusili Američki građanski rat, rođena u jugozapadnom Arkanzasu kod granice sa Teksasom, udala se 1915. godine i rodila četvoro djece, koja su sva pomrla, osim sina koji uveliko gazi 10. deceniju.

Bakica živi u staračkom domu u Kamdenu u Arkanzasu, redovno posjećuje manikira, proučava Bibliju i tri puta nedjeljno upražnjava “ples u invalidskim kolicima”.

“Igramo u kolicima jer više ne možemo da ustanemo”, kaže Gertruda.

Nju redovno posjećuju prijatelji i unuka Grejdi Velč, koja će uskoro napuniti 80 godina.

“Ona je voljena i samilosna baka”, kaže Grejdi.

Recept za život od gotovo vijek i četvrt?

Iznenađujuće, bakica nije rekla ništa u vezi ishrane ili zdravih stilova života. Njena dugovječnost, sudeći po njenom odgovoru na vječito pitanje, ima mnogo više veze sa duhovnošču.

“Budite obzirni i blagi. Lijepo se odnosite prema ljudima i budite prema njima dobri onako kako biste htjeli da oni budu dobri prema vama”, kaže Viverova.

Vjerujte u Boga i samo opušteno

Gertruda ističe da joj je veoma pomogla i jaka vjera u Boga. “Morate da slijedite Boga i nikog drugog. Budite krotki i smerni, poštujte Božije zakone i ne brinite ni za šta drugo. Ja sam išla Božjim putem mnogo, mnogo godina i nisam se umorila”, iskrena je Gertruda Viver.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com